Προτάσεις από τον Αλ. Μωραϊτάκη για έξοδο της χώρας από την κρίση

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 14:05
UPD:14:15

Δεκαεπτά προτάσεις για έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση χωρίς δημοσιονομικό κόστος παρουσίασε χθες ο χρηματιστής και πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Μεταξύ άλλων, προτείνει τη μη φορολόγηση των διεθνών εισοδημάτων όταν αυτά δεν παράγονται στην Ελλάδα καθώς και φορολογική απαλλαγή σε όσους ξένους έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα για κατ' ελάχιστον 186 ημέρες το χρόνο και έχουν διεθνή εισοδήματα με ελάχιστο τραπεζικού λογαριασμού 1 εκατ. ευρώ. Επίσης προτείνεται η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει στην Ε.Ε. περί «ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιρειών» αλλά και η επικαιροποίηση συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολόγησης Ελλάδας με ξένες χώρες.

Αντιγραφή της νομοθεσίας του Λουξεμβούργου (διοικητικής και φορολογικής) για τις ασφαλιστικές εταιρείες, με σκοπό την προσέλκυση διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών είναι μία ακόμα από τις προτάσεις του κ. Μωραϊτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ προτείνει επίσης την εφαρμογή ευρωπαϊκής Οδηγίας περί ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζεται Αμοιβαία Κεφαλαια με ελάχιστο ύψος κεφαλαίων 125.000- 250.000 ευρώ, καθώς και εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα εναλλακτικά Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία θα έχουν Ελληνα θεματοφύλακα και θα απολαμβάνουν την ίδια φορολογία με τα αμοιβαία κεφαλαία.

Οσον αφορά στη φορολογία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ο κ. Μωραϊτάκης προτείνει 1 bp σε ομολογιακά και 2bps για οτιδήποτε άλλο (τουλάχιστον για τα διεθνή Α/Κ), καθώς και να αναλάβει τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα τη θεματοφυλακή αυτών.

Στις προτάσεις του ίδιου περιλαμβάνονται ακόμα ο μηδενισμός της φορολογίας στα διεθνή χρηματοοικονομικά προϊόντα μόνο σε περίπτωση που οι συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζών ή ΑΧΕΠΕΥ εγκατεστημένων στην Ελλάδα.

Φορολογικά κίνητρα για τους μικρομετόχους αλλά και διαβούλευση με εφοπλιστές προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν συναλλαγές από την Ελλάδα αποτελούν επίσης προτάσεις του Αλ. Μωραϊτάκη περί εξόδου της χώρας από την κρίση, η πιστή εκτέλεση των οποίων θα αποφέρει στην Ελλάδα έσοδα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα