Πτωτική η πορεία της κατανάλωσης κρέατος

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 14:07

Σε σταθερή ή ελαφρώς πτωτική τροχιά εκτιμάται ότι θα κινηθεί η κατανάλωση κρέατος τη διετία 2011-2012, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς σε σχετική μελέτη της ICAP Group.

Σύμφωνα με την μελέτη, η εγχώρια κατανάλωση κρέατος, αν και παρουσίασε ετήσιες διακυμάνσεις, ακολούθησε γενικά ανοδική πορεία το εξεταζόμενο διάστημα (1986-2010), με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,62%.

Το χοιρινό κρέας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης κρέατος (2000-2010: 31%-36%) και ακολουθούν το κρέας πουλερικών (2000-2010: 21%-27%) και το βόειο/ μοσχαρίσιο κρέας (2000-2010: 18%-21%). Μικρότερο μέρος της συνολικής κατανάλωσης κρέατος κάλυψαν το αιγοπρόβειο κρέας (2000-2010: 13%-15%), τα παραπροϊόντα κρέατος και τα υπόλοιπα είδη κρέατος.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εγχώριας παραγωγής κρέατος καλύπτεται διαχρονικά από το κρέας πουλερικών, με μερίδιο 35,4% το 2010 και ακολουθεί το χοιρινό κρέας με ποσοστό συμμετοχής 22,6%.

Έπεται, το αιγοπρόβειο κρέας με μερίδιο 21,3%, ενώ η κατηγορία του βόειου/ μοσχαρίσιου ήταν η πιο ελλειμματική. Γενικότερα, το μερίδιο της εγχώριας παραγωγής στην κατανάλωση βαίνει μειούμενο με την πάροδο των χρόνων (1986: 68,8%, 2010: 55,6%), ενώ ταυτόχρονα η εισαγωγική διείσδυση αυξάνεται (1986: 30,8%, 2010: 47,7%). Αντίθετα, οι εξαγωγές του εξεταζόμενου κλάδου παραμένουν πολύ χαμηλές (2010: 6,0%).

Σημειώνεται ότι βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας αγοράς κρέατος είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρού μεγέθους. Ωστόσο, στον εξεταζόμενο κλάδο δραστηριοποιούνται και ορισμένες μεγάλου μεγέθους βιομηχανίες, οι οποίες διαθέτουν καθετοποιημένες μονάδες και ασχολούνται με όλα τα στάδια, από την εκτροφή και σφαγή ζώντων ζώων έως την παραγωγή κρέατος, επεξεργασία /τυποποίηση και παραγωγή προϊόντων κρέατος.

Η εισαγωγική διείσδυση στον κλάδο είναι ιδιαίτερα διευρυμένη και αφορά κυρίως το βόειο και χοιρινό κρέας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα