Σαφής μείωση της ανεργίας καταγράφεται στη χώρα μας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση (ΕΣΔΑ) του 2002.
Η ανεργία από 11,9% το 1999, μειώθηκε σε 11,1 το 2000 και σε 10,5% το 2001.
Ωστόσο, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την πολιτική απασχόλησης ως κορυφαία πολιτική της κυβέρνησης, όπου θα συγκλίνουν ο προϋπολογισμός, οι πόροι του Γ' ΚΠΣ, τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το ΕΣΔΑ.
Το 2001 από το ΕΣΔΑ ωφελήθηκαν 500.000 άτομα. Το 2002, δια του ΕΣΔΑ προβλέπεται:
α) να ωφεληθούν 1.250.000 άτομα με κόστος 1,8 δισ. ευρώ, από τις δράσεις του ΟΑΕΔ και συνολικότερα της βελτίωσης της απασχολησιμότητας,
β) 26.200 άτομα με κόστος 94 εκατ. ευρώ από τις δράσεις βελτίωσης της επιχειρηματικότητας,
γ) 375.000 άτομα, με κόστος 136 εκατ. ευρώ από τα μέτρα προσαρμοστικότητας (κατάρτιση, επανακατάρτιση), και
δ) 83.000 άτομα με κόστος 236 εκατ. ευρώ από τα μέτρα ισότητας φύλων κ.ά.
Αξονες της πολιτικής του ΕΣΔΑ είναι η στροφή από τις παθητικές στις ενεργητικές μορφές απασχόλησης, ο εκσυγχρονισμός των δομών της αγοράς εργασίας, η σύνδεση κατάρτισης - απασχόλησης και η ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών.
Ο κ. Ρέππας κάλεσε σε συστράτευση όλων των δυνάμεων στη μάχη κατά της ανεργίας, μέσα από τη δημιουργία ενός Εθνικού Φόρουμ Εργασίας. Ταυτόχρονα, εξήγγειλε τη δημιουργία γραμματείας που θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την πορεία υλοποίησης του ΕΣΔΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, οι άνεργοι στην Ελλάδα δεν είναι «προϊόντα» απολύσεων αλλά, κυρίως, αδυναμίας εισόδου στην αγορά εργασίας. Ειναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δεν εντοπίζονται γεωγραφικά.
Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον εργασιακό νόμο, που θα ενθαρρύνουν τις άτυπες μορφές απασχόλησης για να υποβοηθηθεί η είσοδος στην αγορά εργασίας. Σημείωσε όμως ότι αυτό θα γίνει μόνο με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε, ως μελανό σημείο, ότι μόνο το 1% των ανέργων άνω των 25 ετών συμμετέχει σε κάποια διαδικασία εκπαίδευσης - κατάρτισης, ποσοστό που αποτελεί το κατώτερο της Ε.Ε.