Κάτω από τις 10.000 μ. ο D.J.

Ανέκαμψε από τα χαμηλά η Ευρώπη
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2002 23:21
UPD:26/04/2002 06:35

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης με το δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κάτω από τις 10.000 μονάδες έπειτα από αρκετό καιρό. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα επιχειρήσεων, όπως Tyco International και Eastman Kodak, επηρέασαν το κλίμα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Εκπληξη προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι η μετοχή της AOL Time Warner, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας Διαδικτύου και μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενισχύθηκε 8 σεντ, μολονότι η εταιρεία ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες καθαρές ζημίες όλων των εποχών στις ΗΠΑ. Η Wall Street είχε προετοιμαστεί για το χειρότερο και έτσι η είδηση δεν προκάλεσε έντονη αναστάτωση.

Με επικεφαλής τις «ταλαιπωρημένες» μετοχές των Vodafone και Ericsson, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων οκτώ εβδομάδων χθες, ωστόσο, η αλλαγή πορείας δεν έπεισε τους αναλυτές που αμφιβάλλουν κατά πόσον η τάση αυτή μπορεί να διατηρηθεί, τουλάχιστον στους δύο τομείς που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων (τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες).

«Οσο παραμένουν ανεπίλυτα τα προβλήματα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, οι νέες παραγγελίες για εξοπλισμό θα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Γκέρτ ντε Μεζούρ, αναλυτής στην Delta Lloyd Securities στην Αμβέρσα.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι βρετανικές τράπεζες λόγω των σχετικά ικανοποιητικών κερδών και αποτιμήσεων που παρουσιάζουν, με επικεφαλής την Lloyds TSB. Tελικά ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με άνοδο 4,63 μονάδων, ποσοστό 0,05%, φθάνοντας στις 10.035,06 μονάδες. Με ελαφρά άνοδο 0,36 μονάδων, ποσοστό 0,02% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.713,70 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,0% και 1,44%, περιορίζοντας κατά το ήμισυ τις αρχικές απώλειες. Αυτή τη στιγμή, οι δείκτες βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα των ορίων διακύμανσης που ακολουθούν το τελευταίο πεντάμηνο.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε στο επενδυτικό κοινό και η εικόνα του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones, ο οποίος υποχώρησε από το φράγμα των 10.000 μονάδων στη χθεσινή συνεδρίαση.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς αποδίδουν την πρόσφατη εξασθένηση της αγοράς σε προβλήματα συγκεκριμένων τομέων εταιρειών κι όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες, ενώ επιμένουν ότι το σενάριο της ανάκαμψης παραμένει άθικτο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα