ΥΠΟΙΚ: Διαπραγμάτευση έως την τελευταία στιγμή

Ζητεί καθαρά μηνύματα και σταθερούς κανόνες
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 11:55
UPD:18:46

Τη θέση ότι σήμερα πρέπει «να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά», διατύπωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σήμερα πρέπει «να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία ζητούμενο είναι η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρω.

Ανέφερε πάντως ότι «μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τεχνικά προβλήματα τίθενται, επιμέρους παράμετροι εξετάζονται, προτιμήσεις ή προτεραιότητες θεσμικών εταίρων ή κρατών- μελών επηρεάζουν το κλίμα της συζήτησης».

Αναμένοντας οριστική συμφωνία των υπουργών οικονομικών επί του νέου πακέτου βοήθειας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη γνωρίζει πως αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνει καθαρά μηνύματα με αποφάσεις που ολοκληρώνονται και εφαρμόζονται και με κανόνες που είναι σταθεροί και δεν μεταβάλλονται κάθε λίγο».

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup «έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα».

Επιπλέον, θέλοντας να διαβεβαιώσει πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα τηρηθούν από την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «ο ελληνικός λαός στέλνει στην Ευρώπη το μήνυμα πως έκανε ήδη και θα κάνει τις θυσίες που απαιτούνται για να ανακτήσει η πατρίδα μας την ισότιμη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια προστατεύοντας έτσι τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών». «Αυτό», πρόσθεσε, «είναι για τους Έλληνες ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και εθνική στρατηγική επιλογή στην οποία δεν αντιτάσσεται καμία άλλη ολοκληρωμένη και υπεύθυνη επιλογή».

«Όλα όμως αυτά πιστεύω ότι θα κριθούν τελικά με βάση την απόφαση της 26.10 και με ύπατο κριτήριο τις αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα», κατέληξε.

Υπό συζήτηση η μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο PSI

Σκληρή ήταν η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το PSI στο χθεσινό Euro working Group . Σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ, ικανοποιητικά εξελίχθηκε η συζήτηση για το «δεσμευμένο λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό της χρέος, καθώς, όπως αναφέρει, αφαιρέθηκαν πολλά «προβληματικά και ανεφάρμοστα» στοιχεία, ενώ «η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται τελικά πιο ρεαλιστική και λειτουργική». Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, στο κρίσιμο αυτό θέμα, το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.

Καθοριστικής σημασίας ήταν επίσης η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020. Εκτίμηση στελεχών του υπουργείου είναι ότι φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF) και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως, επισημαίνεται, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο της ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, σε απευθείας συζήτηση με το IIF (η ηγεσία του οποίου βρίσκεται και αυτή στις Βρυξέλλες) είναι η δυνατότητα πιο «βαθιάς» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κυρίως μέσω της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους.

Εξάλλου, να πει «όχι» στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και στα αιτήματα περί αυξημένης εποπτείας και δεσμεύσεων για τη λήψη τυχόν νέων μέτρων από τον Ιούνιο, καλεί τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2139454 .

Σε επιστολή του προς τον Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Καρατζαφέρης υπογραμμίζει πως «δεν θα πρέπει να δεσμευτείτε εσείς και η κυβέρνηση για νέα μέτρα (επαπειλούμενα) κατά τον προσεχή Ιούνιο», καθώς όπως αναφέρει, «η αντοχή του λαού έφθασε στα έσχατα όριά της».

«Αφού λοιπόν οι εταίροι και οι πιστωτές διασφαλίστηκαν έναντι πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας οικονομικά αλλά και νομικά, σήμερα με την απόφαση τους οργανώνουν τη χρεοκοπία με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε το όλο βάρος να πέσει στον ελληνικό λαό, στην ελληνική κοινωνία και οι ίδιοι μαζί με τους τραπεζίτες να διασωθούν», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «τα επιχειρήματα του κ. Σόιμπλε που μέσα από τις συνεντεύξεις του ασκεί έντονη κριτική και επιτίθεται στους Έλληνες δεν είναι καινούρια. Όλο το προηγούμενο διάστημα τα ακούγαμε από τον κ. Παπαδήμο, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά». Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι «μπορεί οι ευρωπαίοι να λένε ότι είμαστε όλοι Έλληνες, αλλά μάλλον κάποιοι έλληνες δεν είναι και τόσο έλληνες. Αυτοί που μας κυβερνούν».

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σήμερα η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

«Δυστυχώς αυτή γίνεται σε δυσμενές κλίμα, που οφείλεται στην αναξιοπιστία των κομμάτων που συγκυβερνούν. Του ΠΑΣΟΚ λόγω της ανικανότητάς του να προχωρήσει εδώ και δύο χρόνια τις διαρθρωτικές αλλαγές και της ΝΔ που υιοθέτησε τα χρόνια αυτά, λαϊκιστικές και αδιέξοδες πολιτικές», πρόσθεσε.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αποτελεί την επικύρωση της απώλειας της Εθνικής μας ανεξαρτησίας, υποστηρίζει το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπδήμο: «Ο δοτός πρωθυπουργός, ο οποίος χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση τα έδωσε όλα, χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης, μετέβη στις Βρυξέλλες, μεταχειριζόμενος ένα άθλιο επικοινωνιακό τρικ, για να δώσει τάχα μάχη. Μια μάχη, από την οποία φυγομάχησε, όλο το προηγούμενο διάστημα, για να δείξει ότι είναι το καλό παιδί των τοκογλύφων – δανειστών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών χαρακτηρίζει μονόδρομο την άμεση προσφυγή στη λαϊκής ετυμηγορία και διαμηνύει πως η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, «πρέπει να αλλάξει τους επαχθείς όρους των δανειστών κατακτητών και να περιφρουρήσει την ισότιμη και αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας στην Ευρώπη». Σε κάθε άλλη περίπτωση, καταλήγει, «η εμμονή σε έναν «Πύργο Συντηρητικών φαντασμάτων», όπως έχει μετατραπεί η Ε. Ε., αποτελεί αδιέξοδη επιλογή».

Αισιοδοξία στην Ευρώπη για επίτευξη συμφωνίας

Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία τους ότι στο σημερινό Eurogroup θα «κλειδώσει» η συμφωνία για την Ελλάδα εκφράζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε σήμερα πως έχουν υλοποιηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Υπάρχουν όλα τα στοιχεία ... με τους τραπεζίτες, τους ιδιώτες πιστωτές, τους πιστωτές του δημόσιου, τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες», σημείωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2139424 .

H υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ ανέφερε σε σημερινή ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι είναι ακόμη ανοικτό το θέμα της εποπτείας της Ελλάδας όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επανέλαβε ότι δεν συζητείται το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2139489 .

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι «όλο και περισσότερο αισιόδοξη» για την επίτευξη συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μένει να διευθετηθούν τις επόμενες ώρες «ορισμένα σημεία». «Ολα βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά χρειάζεται ακόμη διαπραγμάτευση», τόνισε.

Επίσης, την πεποίθηση ότι κατά το σημερινό Eurogroup θα εκπληρωθούν όλοι οι όροι, ώστε να υπάρξει απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, εξέφρασε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιεργκ Ασμουσεν σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2139444 .

Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ διατύπωσε χθες την πρόθεσή των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν το ΔΝΤ να στηρίξει την εν δυνάμει συμφωνία επί του νέου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας.

«Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό και δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αξίζει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ», αναφέρει ο Γκάιτνερ σε γραπτή του δήλωση, με αφορμή τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στη διάρκεια της οποία αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για εκταμίευση της βοήθειας.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, δήλωσε πως «ένα από τα στοιχεία πάνω στα οποία εργάσθηκε και θα συνεχίσει να εργάζεται η Ιταλία, είναι η πίεση για να δοθεί μεγάλη προσοχή στην σοβαρότερη εστία φωτιάς, σε εκείνη της Ελλάδας».

«Υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι έχουμε, έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό κρατών που θα μπορούσε να επηρεασθεί αρνητικά από μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης», ανέφερε, μιλώντας στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Σε άλλο μήκος κύματος είναι πάντως οι δηλώσεις του Γερμανού καθηγητή Οικονομίας και προέδρου του Ινστιτούτου IFO, Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος χαρακτηρίζει «αυταπάτη» το σχέδιο εξυγίανσης της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα χρήματα του πακέτου διάσωσης δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά μόνο τις διεθνείς τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Προτείνει δε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος και χρηματοδότηση της δύσκολης περιόδου ενός ή δύο ετών που θα ακολουθήσει, μέσω των πόρων του πακέτου διάσωσης. «Μετά από μια σύντομη καταιγίδα, θα λάμψει και πάλι ο ήλιος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζιν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα