Βρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος
Με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο, συνεχίζεται η συζήτηση για τη νέα στήριξη της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες, που άρχισε γύρω στις 17.00 (ώρα Ελλάδας).
Από το πρωί το κλίμα γινόταν συνεχώς περισσότερο αισιόδοξο για λήψη συνολικής απόφασης, κι αυτό φάνηκε όχι μόνο από τις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, υπουργοί και άλλοι βασικοί παράγοντες της στήριξης στην Ελλάδας, όπως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά κυρίως από το γεγονός ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα θέματα που παραμένουν ανοικτά.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup, που προετοίμασε τη σημερινή συνεδρίαση, σημειώθηκε πρόοδος και στα δύο ανοικτά θέματα, δηλαδή το δεσμευμένο λογαριασμό που θα ελέγχει την εξυπηρέτηση του χρέους από ελληνικής πλευράς, αλλά και στην αναζήτηση των πρόσθετων πόρων, που απαιτούνται προκειμένου το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, από 129% που προβλέπει η ανάλυση βιωσιμότητα που έκανε πριν από λίγες μέρες η τρόικα.
Η πρόσθετη συνεισφορά ωστε το χρέος να πλησιάσει εάν δεν φτάσει το 120% , εκτιμάται σε 18 δισ. ευρώ, μπορει τελικά να είναι χαμηλότερη, όλα θα κριθούν από τη συζήτηση στο Eurogroup, ωστόσο οι πηγές προέλευσης των χρημάτων θα είναι διαφορετικές. Πρόκειται για τα ελληνικά ομόλογα που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, η οποία τα αγόρασε σε τιμή της τάξης του 70% - 80% της ονομαστικής τους αξίας. Η ΕΚΤ ανταλλάσσει τα ομόλογα με νέα και θα διαθέσει τα κέρδη που προκύπτουν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ αναζητείται η φόρμουλα ώστε να κατευθυνθούν τελικά στην Ελλάδα. Οι άλλες πηγές προέλευσης θα είναι η μείωση των επιτοκίων των υφιστάμεων δανείων των εταίρων προς την Ελλάδα, η συμμετοχή στη διαδικασία των ελληνικών ομολόγων που έχουν αγοράσει κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης, ενώ συζητείται επίσης η κεφαλαιοποίηση των τόκων που επρόκειτο να εισπράξουν οι ιδιώτες επενδυτές για τα ομόλογα που ωριμάζουν άμεσα.
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση για το «δεσμευμένο λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό της χρέος εξελίχθηκε αρκετά ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται τελικά πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.
Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Eurogroup
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιβάλλον, τόνισε ότι το Πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3 και ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές. Σημείωσε ακόμη πως η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Επιπλέον, ανέφερε πως η εφαρμογή του Προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Λουκάς Παπαδήμος είχε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις μέσα και έξω από την αίθουσα με κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιον Όλι Ρεν. Συναντήθηκε επίσης με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το μέλος της τρόικας Πολ Τόμσεν, ενώ στη συνέχεια είχε διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.