Ευ. Βενιζέλος: Δέσμευση για στήριξη μέχρι να βγούμε στις αγορές

«Η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα»
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 17:36
UPD:22/02/2012 00:16

«Έχουμε σαφή και ρητή δέσμευση εταίρων για μακράς πνοής στήριξη, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το εφιαλτικό σενάριο αποφεύχθηκε, η συμφωνία συνιστά μία σημαντική εξέλιξη που δίνει στη χώρα μας μια νέα ευκαιρία, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Εύαγγελος Βενιζέλος, κάνοντας μάλιστα λόγο για τη σημαντικότερη συμφωνία της μεταπολεμικής εποχής.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εταίροι της Ελλάδας δεσμεύονται πως θα μας στηρίξουν και μετά τη λήξη του προγράμματος το 2014, έως ότου καταστεί εφικτό η χώρα να επιστρέψει στις αγορές. «Έχουμε σαφή και ρητή δέσμευση εταίρων για μακράς πνοής στήριξη, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας για την εφαρμογή του νέου προγράμματος, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως οι μηχανισμοί εποπτείας σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε διευκρίνισε πως θα υπάρχει στη χώρα η task force, η τρόικα και μόνιμο κλιμάκιο της Κομισιόν, καθώς και πως η έκθεση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα εξακολουθήσει να γίνεται ανά τρίμηνο. Επανέλαβε πάντως πως η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα.

«Ειναι σημαντικό ότι μετά από δεκαετίες είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι αφαιρέσαμε από τις πλάτες των Ελλήνων περισσότερα από 107 δισ. ευρώ βάρους. Αυτό είναι μια προσφορά στις νεότερες γενιές», συμπλήρωσε στη συνέχεια και διερωτήθηκε τι θα είχε συμβεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εάν τo πρωί δεν είχε επιτευχθεί η έγκριση του προγράμματος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι «να είμαστε συνεπείς και να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας». Προανήγγειλε ακόμη ότι σήμερα θα κατατεθεί ένα κατεπείγον ν/σ για το PSI και άλλο ένα για τις βασικές προαπαιτούμενες ενέργειες (κάτι το οποίο έγινε αργά το βράδυ) http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2140528 . Όλα αυτά, σημείωσε, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς στις 2 Μαρτίου θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής και θα πρέπει, όπως είπε, να γίνει μια θετική παρουσίαση των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Οσον αφορά το PSI, για το οποίο η επίσημη προσφορά θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι «δραστικότερο και καλύτερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί πριν» και, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων του αρχικού δανείου, οδηγεί το 2020 σε βιώσιμο χρέος, ενώ η ετήσια ελάφρυνση υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

VIMEO.COM/EVENIZELOS
Συνέντευξη Τύπου Ευ. Βενιζέλου μετά το Eurogroup

Συνέντευξη Τύπου Ευ. Βενιζέλου

Για αν θα συμπεριληφθούν στο PSI δάνεια των ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, απάντησε καταφατικά, ενώ στο «κούρεμα» θα συμμετέχουν και τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα. Οπως διευκρίνισε πάντως ο κ. Βενιζέλος, εφόσον υπάρχουν ειδικές κατηγορίες θα προστατευθούν.

Σε ό,τι αφορά στον «δεσμευμένο λογαριασμό» (όπου θα «κατατίθενται» οι δόσεις του δανείου, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας για την αποπληρωμή κατά προτεραιότητα των δανειστών), εξήγησε ότι αυτός θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, με ευθύνη της κυβέρνησης και σε συνεργασία με την τρόικα. Πιθανή συνταγματική κατοχύρωση, μπορεί να γίνει, πρόσθεσε, μετά το 2013.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα κίνημα επιστροφής καταθέσεων. «Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό μήυμα που πρέπει να καταλάβει ο κάθε καταθέτης: ότι τώρα έχει ένα σταθερό και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα πλήρης εγγυημένο», τόνισε προσθέτοντας ότι δεν κερδίζει κανείς τίποτα κρατώντας τα χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι αν και το ποσό που είχε αρχικά υπολογιστεί ήταν 40 δισ. ευρώ, τώρα το ποσό αυτό μπορεί να αγγίξει τα 50 δισ.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει από μια ενδεχόμενη τοποθέτηση της χώρας σε κατάσταση πτώχευσης (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς για όλη την ενδιάμεση περίοδο του PSI «υπάρχει πλήρης μηχανισμός κάλυψης των αναγκών ρευστότητας».

Κληθείς να σχολιάσει τι θα συμβεί εάν η χώρα δεν καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί, ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχουμε δώσει δείγματα ασυνέπειας, προσθέτοντας ότι τώρα «δεν έχουμε περιθώρια» και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εμπρόθεσμοι. Επισήμανε ακόμη ότι τυχόν ασυνέπεια θα έπληττε την αξιοπιστία της Ελλάδας και η χώρα μας θα έχανε την εμπιστοσύνη που κέρδισε, όπως είπε, με πολύ κόπο.

Σε ερώτηση για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος αρκέστηκε να πει ότι όσο ασχολείται με θέματα εθνικής ανάγκης δεν τον απασχολούν άλλα ζητήματα και μάλιστα κομματικού χαρακτήρα. «Σέβομαι της προτεραιότητες του έθνους», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο «αγώνας που δώσαμε χθες με τον Πρωθυπουργό ήταν ένας αγώνας που δόθηκε κατ’ εντολή και στο όνομα των ελλήνων πολιτών».

Λίγο αργότερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, πως η κυβέρνηση επιδιώκει η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Μαρτίου, δήλωσε στο Reuters πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, άλλο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε στο ίδιο πρακτορείο πως το νομοσχέδιο που θα επιβάλει απώλειες στους ιδιώτες ομολογιούχους, αν αυτό χρειαστεί, μέσα από τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή. Πρόσθεσε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα