ΕΕ: Υφεση 4,4% στην Ελλάδα το 2012

Ρεν: Χρειάζεται ενίσχυση της εποπτικής λειτουργίας
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 12:07
UPD:20:57

Ύφεση 4,4% και αποπληθωρισμό 0,5% προβλέπει για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις ενδιάμεσες οικονομικές της προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι το 2011 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 6,8%, ενώ στις φθινοπωρινές τς προβλέψεις η Επιτροπή έκανε λόγο για ύφεση 2,8% το 2012.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αν και η ύφεση θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, θα χαρακτηριστεί από κινδύνους, με βασικές πτυχές την «πολύ χαμηλή» εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών. Έτσι, εκτός από τη μειωμένη εξωτερική ζήτηση, μείωση θα παρατηρηθεί και στην εσωτερική ζήτηση, λόγω της αναμενόμενης επιτάχυνσης στη «διόρθωση» της αγοράς εργασίας με τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στις εισαγωγές λόγω της μειωμένης εσωτερικής ζήτησης.

Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι φέτος θα σημειωθεί αποπληθωρισμός 0,5%, ο οποίος οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αγορά εργασίας διέρχεται μια επώδυνη περίοδο προσαρμογής και εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2012. Εκτιμά δε ότι ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κατά 22% και το κόστος εργασίας θα μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά 15% την επόμενη τριετία.

Η Επιτροπή εκτιμά πάντως πως η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών, η οποία θα έχει επιπτώσεις συνολικά στους μισθούς, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των ανειδίκευτων εργαζομένων, αναμένεται ωστόσο να σταθεί εμπόδιο στην εσωτερική ζήτηση η οποία βραχυπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα η Επιτροπή θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση.

Ρεν: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει», ωστόσο σημείωσε πως οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι «ο διαιτητής σε ότι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και ο προπονητής σε ότι αφορά την τεχνική βοήθεια προς τις κρατικές αρχές» και τόνισε ότι τόσο η τεχνική βοήθεια όσο και η εποπτική λειτουργία πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω.

Ειδικότερα, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αθήνα 16 υπάλληλοι της Επιτροπής, οι οποίοι ανήκουν στη λεγόμενη Ομάδα Κρούσης που τελεί υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ και πως στην Ομάδα αυτή πρόκειται να προστεθούν περίπου έξι άτομα ακόμη.

Είπε ακόμη ότι στην Ελλάδα εκτός από τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής υπάρχουν και οι εμπειρογνώμονες κρατών μελών της ευρωζώνης που συμβουλεύουν τις ελληνικές αρχές και παρέχουν τεχνική βοήθεια σε τομείς όπως η είσπραξη των φόρων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κ.α.

Επιπλέον, ο επίτροπος δήλωσε ότι στην Αθήνα βρίσκονται και στελέχη της Κομισιόν που εποπτεύουν την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ παράλληλα παρέχουν βοήθεια ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η κρατική μηχανή και να βελτιωθεί η απορρόφιση των κοινοτικών κονδυλίων κ.λ.π.

ΔΝΤ: Η ύφεση στην Ελλάδα θα παρέλθει το 2013

Tην ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις προέβλεψε ότι η περίοδος ύφεσης στην Ελλάδα θα παρέλθει το 2013 αν όλα πάνε όπως προβλέπουν οι διεθνείς εταίροι της. «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και ότι είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ δύσκολο, απαιτητικό οικονομικό πλαίσιο. Η τρέχουσα πρόβλεψή μας είναι ότι η ύφεση θα παρέλθει μέσα στο επόμενο έτος και στη συνέχεια η Ελλάδα θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Όχι σε κάποια εντυπωσιακή τροχιά ανάπτυξης, αλλά ρεαλιστική», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ράις επισήμανε ακόμη ότι το ΔΝΤ προτίθεται να παράσχει δεκαετή στήριξη στην Ελλάδα, ώστε να έχει η χώρα τις χρονικές δυνατότητες να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ προτίθεται να προσφέρει στην Ελλάδα «χώρο να αναπνεύσει και χρόνο να ανακτήσει την δυναμική της». Ο ίδιος απεφυγε ωστόσο, να αναφερθεί στο χρηματικό ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας μας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα