ΕΕ: Επιστρέφει στην ύφεση η ευρωζώνη

Αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2012
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 13:00
UPD:13:33

Προς τη δεύτερη ύφεση των τελευταίων τριών ετών οδεύει η οικονομία της ευρωζώνης, ενώ στάσιμη θα παραμείνει η οικονομία της Ε.Ε., όπως προκύπτει από τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 0,3% το 2012, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξησή του κατά 0,5%. Στην ΕΕ-27, το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο.

«Το ΑΕΠ στην ΕΕ θα παραμείνει στάσιμο φέτος και η ευρωζώνη θα βιώσει μια ήπια ύφεση», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της. Υπενθυμίζεται ότι η ευρωζώνη είχε βυθιστεί σε ύφεση και το 2009, όταν το ΑΕΠ της είχε συρρικνωθεί κατά 4,3%.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ένα επικίνδυνο μείγμα υψηλού δημόσιου χρέους, μειωμένης επενδυτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και υψηλής ανεργίας έβαλε φρένο στην ανάκαμψη των τελευταίων δύο ετών. Πάντως, παρά τα σημάδια σταθεροποίησης φέτος, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει το 2013.

Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα, πέραν της Ελλάδας, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα εμφανίσουν φέτος η Πορτογαλία (-3,3%) η Ιταλία (-1,3%), η Ισπανία (-1%) η Ολλανδία (-0,9%), η Κύπρος (-0,5%), το Βέλγιο και τη Σλοβενία (αμφότερα από -0,1%).

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν κατά 0,6% και 0,4%, αντίστοιχα.

Μεταξύ των οικονομιών εκτός ευρωζώνης, η Βρετανία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,6% και η Πολωνία κατά 2,5%, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών μελών. Η Ουγγαρία, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει στήριξη από το ΔΝΤ, αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση κατά 0,1%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,1%, κοντά στον επίσημο στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ενίσχυση των «τειχών προστασίας» ζητεί ο Όλι Ρεν

Η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης φέτος θα είναι ήπια, εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Όλι Ρεν, επικαλούμενος τις τελευταίες οικονομικές έρευνες.

«Συνολικά, τα τελευταία στοιχεία οικονομικών ερευνών υποδηλώνουν ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση θα είναι αρκετά ήπια και προσωρινή, αλλά η μεταστροφή της τάσης πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες και εξαρτάται σημαντικά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν», δήλωσε ο Ρεν, παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε εξάλλου τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη και της ενίσχυσης των «τειχών προστασίας» προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

«Εκτιμούμε στην Κομισιόν ότι σαφέστατα χρειάζεται να ενισχύσουμε περαιτέρω τα "τείχη προστασίας" της ευρωζώνης», είπε ο Όλι Ρεν.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα