Δεκαετή στήριξη στην Ελλάδα υπόσχεται το ΔΝΤ

«Φιλόδοξο και δύσκολο» το νέο πρόγραμμα
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 20:18
UPD:22:19

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το Ταμείο προτίθεται να παράσχει δεκαετή βοήθεια στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι «προαπαιτούμενες ενέργειες» για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα.

Δεκαετή στήριξη στην Ελλάδα, ώστε να έχει η χώρα τις χρονικές δυνατότητες να προχωρήσει στην ανάπτυξη, προτίθεται να παράσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοινώθηκε διά του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επισήμανε ότι το ΔΝΤ προτίθεται να προσφέρει στην Ελλάδα «χώρο να αναπνεύσει και χρόνο να ανακτήσει την δυναμική της», με την αναφορά στη «δεκαετή στήριξη» να ερμηνεύεται ως δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου σε 10 χρόνια.

Ο ίδιος πάντως κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στο χρηματικό ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας μας.

Όπως διευκρίνισε, οι αποφάσεις εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι να υλοποιηθούν οι «προαπαιτούμενες ενέργειες» για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, διαμηνύοντας ότι όλα εξαρτώνται από την εφαρμογή του νέου πακέτου. «Υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς το σχέδιο είναι φιλόδοξο και δύσκολο και εξαρτάται από την πολιτική δέσμευση, την υλοποίηση των συμφωνημένων και τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρέπεμψε επίσης σε δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες η οποία είχε επίσης υποστηρίξει ότι όλα θα εξαρτηθούν από την «πιστή εφαρμογή» του προγράμματος και στα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ράις επισήμανε ότι το ΔΝΤ μελετά «πολλά σενάρια» για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020. «Για να υλοποιηθούν όλα αυτά πρέπει «όλα τα κομμάτια του προγράμματος να δουλέψουν σωστά και ταυτόχρονα», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η «πολιτική συναίνεση».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου προέβλεψε ότι η περίοδος ύφεσης στην Ελλάδα θα παρέλθει το 2013 αν όλα πάνε όπως προβλέπουν οι διεθνείς εταίροι της. «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και ότι είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ δύσκολο, απαιτητικό οικονομικό πλαίσιο. Η τρέχουσα πρόβλεψή μας είναι ότι η ύφεση θα παρέλθει μέσα στο επόμενο έτος και στη συνέχεια η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μία τροχιά ανάπτυξης. Όχι σε κάποια εντυπωσιακή τροχιά ανάπτυξης, αλλά ρεαλιστική», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να μην διεξαχθούν εκλογές σύντομα, ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Σημείωσε πάντως ότι το ΔΝΤ είχε δεσμεύσεις από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα ότι ακόμη και μετά εκλογές θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. «Αυτές είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις. Η διεξαγωγή των εκλογών είναι θέμα των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού», ξεκαθάρισε.

Κινδύνους στο νέο πρόγραμμα διαπιστώνουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αξιωματούχοι του ΔΝΤ, επισήμαναν ότι παρά την έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το πρόγραμμα.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη αξιωματούχος δήλωσε συγκεκριμένα ότι ο κίνδυνος εφαρμογής παραμένει ιδιαίτερα υψηλός το προσεχές διάστημα. Ένα άλλο στέλεχος παρατήρησε από την πλευρά του ότι το νέο πρόγραμμα παρέχει μια σημαντική ανάσα στην Ελλάδα για να εφαρμόσει μια σειρά σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων ώστε να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική εντός της ευρωζώνης, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Λαέλ Μπραινάρντ, η οποία τόνισε ότι «το ΔΝΤ οφείλει να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην Ευρώπη, αλλά οι πόροι του δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα ισχυρό και αξιόπιστο ευρωπαϊκό τείχος προστασίας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα