Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι ζωοτροφές

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 11:04

Πτωτικό ρυθμό προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει φέτος η αγορά των τροφών κατοικίδιων ζώων (σε ποσότητα), ενώ η κατανάλωση ζωοτροφών για την κτηνοτροφία (επίσης σε ποσότητα) τη διετία 2011-2012 αναμένεται να κινηθεί μεταξύ σταθερότητας και μικρής πτώσης, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη της ICAP.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο όγκος της εγχώριας κατανάλωσης ζωοτροφών για κατοικίδια παρουσίασε σημαντική άνοδο, την προηγούμενη δεκαετία. Τα τελευταία, όμως, έτη ο ρυθμός της ετήσιας μεταβολής βαίνει μειούμενος, τη δε διετία 2009-2010 ήταν αρνητικός κατά 4,3%.

Συγκεκριμένα, ο όγκος της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης σύνθετων ζωοτροφών για την κτηνοτροφία εμφάνισε μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου της τάξης του 3%, την περίοδο 2003-2008. Το 2009, παρατηρήθηκε μείωση περίπου 5%, ενώ, το 2010, παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 1,4%.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι τροφές, που προορίζονται για τη σίτιση των πτηνών και των αιγοπροβάτων, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς. Η ζήτηση καλύπτεται ουσιαστικά από την εγχώρια παραγωγή, ενώ οι εισαγωγές σε τελικά προϊόντα είναι περιορισμένες. Οι εξαγωγές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Η αγορά των ζωοτροφών για την κτηνοτροφία είναι διασπαρμένη μεταξύ πολλών επιχειρήσεων.

Η ζήτηση καλύπτεται, κυρίως, από εισαγόμενα προϊόντα. Ο μεγαλύτερος όγκος τροφών για κατοικίδια ζώα διοχετεύεται στην αγορά, μέσω των σούπερ μάρκετ και καταστημάτων ειδών μικρών ζώων (pet shops).

Ο τομέας των ζωοτροφών για την κτηνοτροφία αποτελείται από σημαντικό αριθμό παραγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους σε κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες.

Ο τομέας των τροφών για κατοικίδια ζώα περιλαμβάνει κυρίως εισαγωγικές επιχειρήσεις (και λιγότερο παραγωγικές), αρκετές από τις οποίες δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους (π.χ. εμπόριο ειδών διατροφής).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα