ΕΣΕΕ: Ευκαιρίες ανάπτυξης επωφελών συνεργασιών με το νέο επενδυτικό νόμο

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 10:05

Σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων με άλλους κλάδους χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) την έναρξη του πρώτου κύκλου υποβολής επενδυτικών προτάσεων από συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters), ώστε να ενταχθούν στο νέο επενδυτικό νόμο.

H ΕΣΕΕ προέβη σε σχετική ενημέρωση των oμοσπονδιών και των επιχειρήσεων μελών της.

Υπενθύμισε ότι πρώτος κύκλος υποβολής των συγκεκριμένων προγραμμάτων θα ολοκληρωθεί την 30η Μαρτίου 2012. Το ειδικό αυτό καθεστώς αφορά σε συνεργασίες επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και νομικής μορφής, ερευνητικών ιδρυμάτων, συλλογικών φορέων κ.λπ. υπό τη μορφή κοινοπρακτικού σχηματισμού.

Για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης η ελάχιστη συνεργασία καθορίζεται σε 10 επιχειρήσεις, ενώ για την υπόλοιπη επικράτεια σε 5 επιχειρήσεις. Η δυνατότητα συμμετοχής ΑΕΙ, ερευνητικών φορέων και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (σωματεία, ιδρύματα, εταιρείες κ.λπ.) στα παραπάνω σχήματα καθορίζεται σε ποσοστό 20%, ενώ η συμμετοχή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (όπως τα επιμελητήρια) σε ποσοστό 10%.

Το κόστος των υποβαλλόμενων σχεδίων κυμαίνεται από 200.000 ευρώ (ελάχιστο) μέχρι 20 εκατ. ευρώ (μέγιστο). Η ίδια συμμετοχή, που καθορίζεται σε ποσοστό 25% επί του συνολικού κόστους, δύναται να καλυφθεί από ένα μόνο μέλος της κοινοπραξίας, ενώ ο διατιθέμενος συνολικός προϋπολογισμός του ποσού των 50 εκατ. ευρώ θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων ή/και ενίσχυσης χρηματοδοτικών μισθώσεων.

Ενδεικτικά, τα πεδία των επενδυτικών προτάσεων μπορεί να αφορούν σε:

- κοινές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής, προμήθεια ή παροχή κοινών υπηρεσιών,

- δράσεις ελέγχου ποιότητας,

- δράσεις αποθήκευσης, δικτύων διανομής, δικτύων προμηθειών, διακίνησης, έκθεσης και πώλησης εμπορευμάτων ή παροχής υπηρεσιών,

- κοινό εμπορικό σήμα και σύστημα διαδικτυακού εμπορίου,

- κοινή πιστοποίηση και σήμα ποιότητας,

- συνδυαστικές δράσεις στους επιλέξιμους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Οι δαπάνες που ενισχύονται αφορούν τόσο σε υλικά όσο και σε άυλα περιουσιακά στοιχεία (σε ποσοστό μέχρι και 50% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών), καθώς και σε έργα και προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων γίνεται πρώτα ηλεκτρονικά, μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr) και μετά σε έντυπη μορφή, στα παρακάτω Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών:

- Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις κοινοπραξίες που ιδρύονται και λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια, εκτός των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτ. Μακεδονίας.

- Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του υπουργείου Ανάπτυξης με έδρα τη Θεσσαλονίκη για τις κοινοπραξίες που ιδρύονται και λειτουργούν στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα