ΕΚΤ: Κεφάλαια 529,5 δισ. ευρώ άντλησαν οι τράπεζες

Μέσω της δεύτερης πράξης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης
Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 12:43
UPD:13:59

Κεφάλαια - ρεκόρ ύψους 529,5 δισ. ευρώ άντλησαν περίπου 800 τράπεζες, μέσω των τριετών δανείων με χαμηλό επιτόκιο που προσέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι τράπεζες θα αντλούσαν συνολικό ποσό ύψους 500 δισ. ευρώ.

Η σημερινή συναλλαγή αποτελεί τη δεύτερη παρόμοια πράξη χρηματοδότησης της ΕΚΤ προς το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μετά το Δεκέμβριο, οπότε οι εμπορικές τράπεζες είχαν αντλήσει ρευστότητα 489 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει προς το παρόν να την επαναλάβει.

Το κόστος του παρεχόμενου χρήματος κυμαίνεται στα επίπεδα του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, το οποίο διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Η χορήγηση τριετών δανείων στις τράπεζες αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει μετά την πρώτη δημοπρασία ότι χάρη σε αυτή αποφεύχθηκε «μία μεγάλη, μεγάλη πιστωτική κρίση».

REUTERS

Η ΕΚΤ ευελπιστεί ότι η απεριόριστη, πολύ φθηνή και πολύ μεγάλης διάρκειας χρηματοδότηση θα έχει ένα φάσμα θετικών συνεπειών, καθώς θα χαλαρώσει ο κίνδυνος μίας πιστωτικής κρίσης και θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας από τις τράπεζες.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα