Σαρκοζί: Στα τέλη Μαρτίου οι αποφάσεις για τον ESM

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 16:20
UPD:16:49

Στα τέλη Μαρτίου θα λάβει η ευρωζώνη τις αποφάσεις για την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Νικολά Σαρκοζί διευκρίνισε πάντως ότι σήμερα αποφασίστηκε να επιταχυνθεί η καταβολή των πόρων για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

Η ενίσχυση του ESM, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, είχε αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανία να παρουσιάζεται επιφυλακτική όσον αφορά sτην αύξηση των πόρων του.

«Για να σας πω την αλήθεια, μιλήσαμε γι' αυτό», δήλωσε ο κ. Σαρκοζί, αναφερόμενος κυρίως σε διμερή συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Καταλήξαμε με την κα Μέρκελ ότι θα πάρουμε μια απόφαση στα τέλη του Μαρτίου πάνω στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε, αναφερόμενος επίσης σε πρωτοβουλίες που μπορεί να υπάρξουν, αλλά «όχι απαραίτητα μια σύνοδος κορυφής».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ελληνική αλλά και η διεθνής οικονομία θα βγουν από την κρίση. «Γυρίζουμε σελίδα», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα χαιρέτισε τη συμφωνία των βασικών πολιτικών κομμάτων για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, επί τη βάσει των όσων συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Επισήμανε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει για την Ελλάδα άλλο σχέδιο από αυτό που έχει συμφωνηθεί και υλοποιείται.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παράλληλα, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ακόμη συνόδου κορυφής εντός του Σεπτεμβρίου με θέμα τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Πιο συγκρατημένη ως προς το χρονοδιάγραμμα εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση εμφανίστηκε η Ανγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ, και εκτίμησε ότι, παρά τη σχετική ηρεμία στις χρηματαγορές, η κρίση χρέους δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

«Είμαστε ακόμα σε μια εύθραυστη κατάσταση», είπε η γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις πιο αισιόδοξες τοποθετήσεις του Γάλλου προέδρου και άλλων ηγετών.

«Κάναμε πρόοδο αλλά το να πούμε ότι τώρα κηρύσσουμε λήξασα την κρίση θα ήταν πολύ πρόωρο» σημείωσε, εκτιμώντας πως θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προτού η ευρωζώνη επανέλθει σε μια «εντελώς φυσιολογική κατάσταση».

Όσον αφορά στον ESM, στην κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες της ευρωζώνης περιορίζονται στην «επιβεβαίωση της δέσμευσής τους να επανεκτιμήσουν την επάρκεια» του τείχους ασφαλείας απέναντι στην κρίση χρέους ως το τέλος του μήνα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Αυτό πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια του Μαρτίου», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ επιβεβαίωσε ότι το πλαφόν του τείχους ασφαλείας θα επανεκτιμηθεί το Μάρτιο, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει σε επίπεδο Eurogroup.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα