Ε.Ε.: Υπεγράφη το δημοσιονομικό σύμφωνο

«Όχι» από Βρετανία και Τσεχία
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 11:27
UPD:14:30

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμφώνου στις Βρυξέλλες.

Υπεγράφη σήμερα από 25 κράτη - μέλη της Ε.Ε. το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία αρνήθηκαν να το υπογράψουν.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμφώνου στις Βρυξέλλες.

Αργότερα σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι θα υπάρξει σταθερότητα και μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και τόνισε ότι το Σύμφωνο θα προσφέρει την κατάλληλη ισορροπία, μεταξύ υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, η οποία θα διασφαλιστεί με την εφαρμογή του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

«Στόχος είναι η αποφυγή της επανάληψης της κρίσης και επιστροφή της εμπιστοσύνης για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου ο Ρόμπεϊ σημείωσε ότι ήταν ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «χωρίς δράματα», το οποίο διεξήχθη σε «ομαδικό πνεύμα» και σε κάθε περίπτωση «θετικό και εύκολο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξε από την πλευρά του ότι με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο διασφαλίζεται ότι δεν θα επιστρέψουμε στις κακές ημέρες του παρελθόντος της δημοσιονομικής ανευθυνότητας.

Για ένα «ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα» που έστειλαν οι αγορές και ότι «επιδιώκουμε ένα μέλλον με μία πολιτικά ενωμένη Ευρώπη», έκανε λόγο από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Σημειώνεται ότι το Σύμφωνο προβλέπει την υιοθέτηση «χρυσών δημοσιονομικών κανόνων» καθώς επίσης την επιβολή κυρώσεων σε όσα κράτη - μέλη υπερβούν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Οι κανόνες αυτοί είναι επιθυμητό, αλλά όχι υποχρεωτικό, να ενταχθούν στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, το δημοσιονομικό σύμφωνο θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες. Οποια χώρα της ευρωζώνης δεν το επικυρώσει, δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Στα τέλη Μαρτίου πιθανότατα η απόφαση για EFSF/ESM

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ, η απόφαση για την ενίσχυση του τείχους προστασίας της ευρωζώνης θα ληφθεί πιθανότατα στην ανεπίσημη συνεδρίαση του Ecofin που έχει προγραμματιστεί για τις 30-31 Μαρτίου στην Κοπεγχάγη.

Με στόχο τη δημιουργία ενός «σούπερ ταμείου», που θα θωρακίσει καλύτερα την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να συνδυάσουν τα εναπομείναντα κεφάλαια ύψους 250 δισ. ευρώ του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF με τα 500 δισ. ευρώ του μόνιμου μηχανισμού ESM, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στις σχετικές συζητήσεις, το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί μόνο στην ανεπίσημη συνεδρίαση του Ecofin και των κεντρικών τραπεζιτών στα τέλη του μήνα στην Κοπεγχάγη.

«Υπάρχει το αίσθημα ότι η σύνοδος των υπουργών στις 12 Μαρτίου ίσως να είναι πολύ νωρίς για την Γερμανία - το θέμα θα συζητηθεί πιθανότατα στο ανεπίσημο Ecofin», δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, που προήδρευσε της συνόδου, επιβεβαίωσε την είδηση ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στους υπουργούς Οικονομικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα