Βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους χάρη σε μια σειρά θετικών στοιχείων για την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, διαπιστώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG.
Στην τριμηνιαία της έκδοση «Global Economic & Market Outlook», αναφέρει ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, με τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας να υποδηλώνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή είναι πιθανόν να διατηρήσει τη δυναμική της κατά τη διάρκεια του έτους.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η αντιστροφή του οικονομικού κλίματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, η οποία δάνεισε στις ευρωπαϊκές τράπεζες 1,02 δισ. ευρώ με τριετή διάρκεια. Αυτή η μορφή έμμεσης ποσοτικής χαλάρωσης συντέλεσε σημαντικά στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, επισημαίνεται στη μελέτη.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα επωφεληθεί από την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των αγορών -όπως αποτυπώνεται στους πρόδρομους δείκτες- και από τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος.
«Κατά συνέπεια, θεωρούμε πως η ύφεση θα είναι ρηχή και η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική της κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο, η ανάκαμψη κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ισχνή, οδηγώντας την οικονομία της ευρωζώνης σε μηδενικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2012», αναφέρουν, σημειώνοντας ότι οι αποκλίσεις στην ανάπτυξη μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας αναμένεται να συνεχιστούν και το 2012.
Κατά τη Eurobank EFG, μια αποτελεσματική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνδυάζει πιστή εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών από τις χώρες της περιφέρειας με αυξημένη παροχή βοήθειας από τις χώρες του πυρήνα.
«Θεωρούμε πως οι πρόσφατες συμφωνίες για την οικονομική διακυβέρνηση έχουν ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις της ΕΚΤ και της Γερμανίας για ενισχυμένη δημοσιονομική πειθαρχεία και επιτήρηση μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Η εξέλιξη αυτή καθιστά πιθανότερη την ενεργότερη συμμετοχή της ΕΚΤ στη σταθεροποίηση των αγορών κυβερνητικού χρέους, την οποία κρίνουμε αναγκαία καθώς η ΕΚΤ παραμένει ο πιο αξιόπιστος μηχανισμός περιορισμού της μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη», αναφέρει η τράπεζα.
Υποστηρίζει επίσης πως το δημοσιονομικό σύμφωνο διευκολύνει τη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία φαίνεται αναγκαία και για την ενίσχυση των διαθεσίμων του ΔΝΤ από τις χώρες μέλη.