Την πλήρη εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους ανακοίνωσαν οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών στον υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει: «Οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών επισκέφθηκαν σήμερα στις 19:30 τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ενημέρωσαν ότι είτε αποφάσισαν ήδη, είτε θα εισηγηθούν αύριο και μεθαύριο στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του ελληνικού Δημοσίου».
Η πλήρης αποδοχή του προγράμματος σημαίνει ότι στο «κούρεμα» θα συμπεριληφθούν και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις ΔΕΚΟ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.
«Ναι» από επτά Ταμεία, «όχι» από πέντε
Παράλληλα, τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια επτά ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).
Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν πέντε συνολικά Ταμεία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λπ., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).
Τα Διοικητικά Συμβούλια δύο Ταμείων συνεχίζουν και αύριο Τετάρτη τις συνεδριάσεις τους, οπότε και θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Πρόκειται για τις διοικήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).
Συνολικά η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους τα Ταμεία είναι 6,4 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα των Ταμείων που συμφωνούν να ενταχθούν στο PSI, είναι αξίας 2,7 δισ., εκείνων που δεν δέχονται είναι αξίας 2 δισ. και των 2 Ταμείων που θα αποφασίσουν αύριο είναι αξίας 1,7 δισ. ευρώ.
Nωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος και για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI).
IIF: Πάνω από 1 τρισ. ευρώ το κόστος μιας άτακτης χρεοκοπίας
Εν τω μεταξύ, για «σημαντικές και καταστροφικές» επιπτώσεις από μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σε επίσημο έγγραφό του, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, το IIF επισημαίνει ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα απαραίτητη την εξωτερική στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα οδηγούσε σε απώλειες άνω του 1 τρισ. ευρώ για την ευρωζώνη.
«Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες θα προέκυπταν από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας», αναφέρεται στο έγγραφο του IIF. «Είναι δύσκολο να αθροίσει κανείς με κάποιο βαθμό ακρίβειας τις ενδεχόμενες ζημίες ωστόσο, είναι δύσκολο να δει κανείς με ποιο τρόπο δεν θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ.»
Τη Δευτέρα, το IIF ανακοίνωσε τη συμμετοχή 12 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI). Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι οι προσφορές θα υπερβούν το 90%, αλλά απείλησε ταυτόχρονα και με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης.