Οψιόν EasyJet για την εξαγορά θυγατρικής της British Airways

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2002 17:56

Δικαίωμα εξαγοράς (option) της ζημιογόνου γερμανικής θυγατρικής της British Airways, Deutsche BA (DBA), απέκτησε η εταιρεία EasyJet του επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου. Η DBA διαθέτει 16 Boeing 737-300s και μέχρι τον Μάρτιο του 2001 μετέφερε περισσότερους από τρία εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με την British Airways το τίμημα εξαγοράς εκτιμάται μεταξύ 18,3 εκατ. - 28 εκατ. λιρών, κάτι που εξαρτάται από το πότε τελικά θα εξασκήσει η EasyJet το δικαίωμα εξαγοράς (option), το οποίο έχει διάρκεια εννέα μηνών, προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της DBA.

Η EasyJet θα πληρώσει πέντε εκατ. ευρώ (4,6 εκατ. δολ.) για κεφαλαιακές δαπάνες της DBA και θα πληρώνει επιπλέον 600.000 ευρώ μηνιαίως μέχρι να εξασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς. Εάν η EasyJet εξασκήσει το δικαίωμα που έχει, θα πρέπει να πληρώσει πρόσθετο ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ - 39 εκατ. ευρώ ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιήσει τη συγκεκριμνένη κίνηση.

Οπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει ένα νέο αντίπαλο δέος στην κυριαρχία της Lufthansa στην γερμανική αγορά αερομεταφορών.

Η EasyJet βρίσκεται εξάλλου σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της αεροπορικής GO, που -αν υλοποιηθεί- θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την ιρλανδική Ryanair και να αποτελέσει τη μεγαλύτερη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η EasyJet ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ενός εκατ. λιρών στο πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης Οκτωβρίου - Μαρτίου, έναντι ζημιών ύψους 10,3 εκατ. λίρες πέρυσι. Η εταιρεία αύξησε τον τζίρο της στο πρώτο εξάμηνο κατά 36% από 143 εκατ. λίρες σε 194 εκατ. λίρες. Ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 36% και ανήλθε σε 4,3 εκατ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα