Εντυπωσιακή ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2002 18:54
UPD:18:56

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με πρωταγωνιστές τους κλάδους τηλεπικοινωνιών και υψηλής τεχνολογίας. Οι τοποθετήσεις επεκτάθηκαν σχεδόν σε όλους τους κλάδους μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/08/214824.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.204,3 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,65%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.404,02 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 2,50% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών στις 3.491,81 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 2,31%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται σε ποσοστό 2,45% και έχει φθάσει τις 4.991 μονάδες.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδόθηκε κυρίως στα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής Cisco Systems. Λίγη ώρα μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού διασύνδεσης υπολογιστών στον κόσμο ανακοίνωσε ότι στο τρίτο οικονομικό του τρίμηνο, που έληξε στις 27 Απριλίου, τα κέρδη του διαμορφώθηκαν σε 10 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημίας 37 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Τα αποτελέσματα αυτά ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τουλάχιστον πέντε επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων η Merrill Lynch και η UBS Warburg, αναθεώρησαν σήμερα τις επενδυτικές τους προτάσεις για τη μετοχή της εταιρείας.

Από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας ξεχώρισαν οι μετοχές των εταιρειών ARM Holdings (5,56%) και Stmicroelectronics (4,32%), ενώ η μετοχή της γερμανικής Ιnfineon Technologies στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 5,43%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Η μετοχή της γαλλικής Alcatel σημείωσε άνοδο κατά 8,67%. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν, επίσης, οι τίτλοι των εταιρειών Ericsson (6,78%) και Nokia (5,95%).

Αντιθέτως, σημαντικές απώλειες (8,36%) σημείωσε η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους EasyJet, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι απέκτησε δικαίωμα για την εξαγορά της ζημιογόνου γερμανικής θυγατρικής της British Airways, Deutsche BA (DBA) http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/08/214825.htm .

Τέλος, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο τίτλος της δανέζικης ζυθοποιίας Carlsberg, η οποία ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου καλύτερα των προβλέψεων της αγοράς. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την κερδοφορία της στην τρέχουσα χρήση. Η μετοχική τιμή της εν λόγω εταιρείας ενισχύθηκε κατά 11,55%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα