Η Cisco εκτόξευσε τη Ν. Υόρκη

Η καλύτερη συνεδρίαση στο επτάμηνο
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2002 00:01
UPD:07:29

H ΚΑΛΥΤΕΡΗ συνεδρίαση του τελευταίου επταμήνου ήταν η χθεσινή για τη Wall Street, καθώς τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Cisco Systems επανέφεραν τις ελπίδες για ανάκαμψη των εταιρικών κερδών και εκτίναξαν στα ύψη τους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. «Οι επενδυτές ένιωσαν ότι ίσως το κατώτατο σημείο να βρίσκεται κάπου κοντά», ανέφεραν αναλυτές. Η μετοχή της Cisco ενισχύθηκε κατά 20%. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά άνω του 6%, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο έδειχνε ότι επρόκειτο να παρουσιάσει τα μεγαλύτερα ημερήσια ποσοστιαία κέρδη από τον Οκτώβριο του 2001, όταν οι επενδυτές αποστασιοποιήθηκαν από τις μετοχές τεχνολογίας. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την «αντοχή» αυτής της ανόδου, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των δαπανών σε υπολογιστές και τηλεπικοινωνιακά προϊόντα δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

Τα εντυπωσιακά κέρδη που ανακοίνωσε η Cisco Systems προκάλεσαν κύμα ενθουσιασμού στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επαναφέροντας τις πολύπαθες μετοχές των τομέων τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών σε ανοδική τροχιά. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 105,28 μονάδες, ποσοστό 3,10%, φθάνοντας στις 10.141,83 μονάδες. Με άνοδο 122,47 μονάδων, ποσοστό 7,78% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας τις 1.696,29 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 2,1% και 2,36%, αντίστοιχα, ωστόσο, παραμένουν κοντά στα χαμηλά επίπεδα των ορίων διακύμανσης του τελευταίου πενταμήνου. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές έδειξαν ανακουφισμένοι από την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στις ΗΠΑ, αλλά και από το ήπιο κείμενο που συνόδευε την απόφαση της Τρίτης.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς, πάντως, προειδοποίησαν ότι τα χρηματιστήρια δεν έχουν βρει ακόμη σταθερό σημείο στήριξης, μετά το κύμα πιέσεων που δέχθηκαν οι μετοχές της νέας οικονομίας (τεχνολογία, μέσα ενημέρωσης, τηλεπικοινωνίες) τις προηγούμενες εβδομάδες.

Επικεφαλής της χθεσινής εντυπωσιακής ανάκαμψης τέθηκε το τρίπτυχο ΤΜΤ και ακολούθησαν οι μετοχές αυτοκινήτων, βασικών παραγωγών, χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, λιανικής και τραπεζών.

Χρηματιστές τόνισαν πως η ζήτηση στις αμέσως επόμενες ημέρες θα καθορίσει και τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών.

Ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας εκτινάχθηκε 6,3% ψηλότερα, εξακολουθεί πάντως να καταγράφει απώλειες της τάξης του 30% φέτος, ενώ ο δείκτης τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε κατά 6%, περιορίζοντας τις φετινές απώλειες στο 31%.

Από τη μεγάλη λίστα των κερδισμένων ξεχώρισαν οι Vodafone, Alcatel, Deutsche Telekom, Carlton Communications.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα