Ενδιαφέρον Delek και Noble για έρευνες υδρογονανθράκων

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 14:13
UPD:16:40

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων πόρων Ούζι Λαντάου, συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών Delek και Noble Energy, που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, είχε σημερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του συνεδρίου τoυ Economist για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα στο πλαίσιο των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Delek, Γκίντεον Τάντμορ, ανέφερε ότι η εταιρεία του εξετάζει σοβαρά την προοπτική κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον της Delek για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις εναλλακτικές επιλογές για την εξαγωγή του αερίου προς την Ευρώπη είπε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, που περιλαμβάνουν αγωγούς μέσω Ελλάδας ή Τουρκίας, καθώς και το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Σημείωσε τέλος, ότι η επιτυχία των ανακαλύψεων στο Ισραήλ επαναλήφθηκε στην Κύπρο και θα μπορούσε να αναπαραχθεί στην Ελλάδα.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για δυνατότητα δημιουργίας τρίτου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η συγκυρία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς η στρατηγική συζήτηση γίνεται με νέα δεδομένα. «Δεν μιλάμε πλέον μόνο για το ρωσικό η το αζέρικο φυσικό αέριο αλλά στους επόμενους μήνες ή χρόνια θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο με βάση τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ και την Κύπρο και, ελπίζουμε, και στη χώρα μας». Η ΔΕΠΑ πρόσθεσε, έχει κάνει ήδη μια πρώτη μελέτη για την κατασκευή αγωγού Ελλάδας - Κύπρου προκειμένου να εξεταστεί το κόστος σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές επιλογές.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η γεωστρατηγική συζήτηση έχει αλλάξει

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η γεωστρατηγική συζήτηση έχει αλλάξει

Ο υπουργός επανέλαβε ότι στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι μέσα στη χρονιά να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και να μπουν γεωτρύπανα στις τρεις περιοχές (Ιωάννινα, Πατραικός Κόλπος και Κατάκολο) για τις οποίες αναμένονται προσφορές τον Ιούλιο.

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ο κ. Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε να πει ότι η Ελλάδα θα κάνει τα απαιτούμενα βήματα στον κατάλληλο χρόνο. «Δεν θα κάνουμε πολιτική φούτμπολ με ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για τη χώρα», σχολίασε και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Στ. Δήμα.

Στη δική του παρέμβαση ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων πόρων, Ούζι Λαντάου, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ εξετάζει την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Ωστόσο, όπως σημείωσε, τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν ως προς την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, είναι αν το αέριο θα κατευθυνθεί προς την Ασία ή την Ευρώπη, αν θα εξαχθεί σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ή μέσω αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη.

«Όλα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση και θα υπάρξουν προτάσεις», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός, εκτιμώντας ότι η διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη είναι η πιο φυσιολογική επιλογή.

Σε πρώτη φάση το αέριο που έχει ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανική χρήση, ενώ ο κ. Λάνταου δήλωσε ανοικτός σε εξαγωγή αερίου προς την Παλαιστίνη και την Ιορδανία κάτι που, όπως είπε, θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και την εδραίωση της ειρήνης.

Ήδη επίσης, όπως ανέφερε, έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο με υποβρύχιο καλώδιο, ενώ γίνονται μελέτες και για τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης.

Τεχνικά και οικονομικά εφικτή χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χ. Σαχίνης, την κατασκευή αγωγού από την Κύπρο μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει ήδη εκπονήσει η ΔΕΠΑ, καθώς, όπως είπε, το τελικό κόστος μεταφοράς του αερίου είναι 40% - 60% χαμηλότερο σε σχέση με το κόστος μεταφοράς υγροποιημένου αερίου. Ο χρόνος κατασκευής του αγωγού εκτιμάται σε πέντε χρόνια, διάστημα στο οποίο υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να αρχίσουν ο πρώτες εξαγωγές από την Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Α. Παπαδημητρίου (συμμετείχε στο συνέδριο καθώς το Ίδρυμα έχει επενδύσεις σε πλοία μεταφοράς LNG) τάχθηκε υπέρ της λύσης του υγροποιημένου αερίου, η οποία όπως υποστήριξε είναι φθηνότερη, ενώ δεν αντιμετωπίζει τα πολιτικά προβλήματα που συνεπάγεται το γεγονός ότι η Τουρκία διεκδικεί όπως είπε, την περιοχή από την οποία διέρχεται ο αγωγός.

Ο Π. Κανελλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Μ&Μ Gas, εκτίμησε τέλος ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα αυξηθεί στα 6-7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως το 2020, από 4,5 δισ. σήμερα.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων πόρων συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Αντίθετα, δεν υπεγράφη σήμερα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, τριμερής συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ως αιτία της αναβολής το γεγονός ότι ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου που συμμετείχε στο συνέδριο ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα