Χωρίς ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον και υψηλό τζίρο συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις στο Χ.Α. και τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνει η Merit Χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τη Merit, από την αρχή του Μαρτίου μέχρι και σήμερα παρατηρούμε μια συσσώρευση στα επίπεδα των 730-780 μονάδων με αρκετά χαμηλότερους τζίρους από ότι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.
Μετά την ολοκλήρωση του PSI αναζητείται εδώ και μερικές εβδομάδες το γεγονός που θα γίνει ο καταλύτης για μια διάσπαση των 780 μονάδων. Πάντως, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η υποχώρηση του προηγούμενου διημέρου δε συνιστά ακόμα αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης αν και δημιούργησε αμφιβολίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Η Merit σημειώνει πως μέσα στο Μάρτιο παρατηρούμε επίσης μια διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των τραπεζικών μετοχών από τις υπόλοιπες. Η καλή συμπεριφορά ορισμένων δεικτοβαρών τίτλων έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των στηρίξεων. Ενδεικτικά η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι σημαντικές αποδόσεις έχουν καταγράψει μέσα στο μήνα τίτλοι όπως η Frigoglass (+43,4% μέχρι και τις 27/3), ο ΟΤΕ (+35,3%), η JP Avax (+24,5%), η Τέρνα Ενεργειακή (+23,7%), η METKA (+18,9%), η ΕΥΔΑΠ (+17,8%) κ.α. Αντίθετα, σημαντικές απώλειες σημείωσαν το ΤΤ (-46,6%), η Πειραιώς (-37,3%), η Eurobank (-36%), η Marfin Pοpular (-21,8%), η Alpha Bank (-19,6%) κ.α.
Σύμφωνα με τη Merit, η αρνητική πορεία των τραπεζών σχετίζεται άμεσα με τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την ανακεφαλαιοποίησή τους μετά και τη μερική κάλυψη της ΑΜΚ της Τράπεζας Κύπρου. Οι τελικοί όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα γίνουν γνωστοί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, δεν αποκλείεται αν οι τελικοί όροι συμμετοχής του ΤΧΣ στις αυξήσεις κριθούν ευνοϊκοί για τους παλαιούς μετόχους να υπάρξει κάποια ανοδική αντίδραση για το συγκεκριμένο κλάδο, σύντομης διάρκειας. Παράλληλα, υπάρχουν κάποιες διεργασίες σε πολλές τράπεζες για εύρεση ξένου στρατηγικού επενδυτή που θα καλύψει ολόκληρη ή μέρος της ΑΜΚ που αναλογεί στους παλαιούς μετόχους.