Επισκόπηση διεθνούς Τύπου

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2002 12:06
UPD:12:09

Ευρώπη

-Γαλλία

Les Echos: Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ απαιτεί άμεση προώθηση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει θετικά την υποψηφιότητα του Φρανσίς Μερ (της εταιρείας Arcelor) στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Εντείνονται οι πιέσεις στη Vivendi Universal από τους αμερικανούς μετόχους μετά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της μετοχικής της τιμής.

Liberation (Οικονομία): Στο «μικροσκόπιο» οι πρακτικές των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

L' Agefi: Εως και 10 δισεκ. ευρώ για εξαγορές θα διαθέσει έως το 2005 η BNP Paribas.

-Γερμανία

Frankfurter Allgemeine: Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων απειλεί την διεύρυνση της Ε.Ε.

Handelsblatt: Η DaimlerChrysler σχεδιάζει να εξαγοράσει τις δραστηριότητες της Mitsubishi στον τομέα των φορτηγών.

Die Welt: Η DaimlerChrysler, η Deutsche Bank και άλλες εταιρείες σχεδιάζουν καμπάνια ενάντια στην «αντιαμερικανική στάση», όπως την αποκαλούν, της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου.

Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ απηύθυναν προειδοποίηση για την αυξανόμενη ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων.

Bild: Ο υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ παραδέχθηκε ότι η εισαγωγή του ευρώ στη Γερμανία στις αρχές του έτους οδήγησε σε σημαντική αύξηση των τιμών.

-Βρετανία

The Times: Ανησυχίες από τη μείωση των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία τον Απρίλιο.

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι τέσσερις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Financial Times: Παραβλέψεις στη συντήρηση των αμαξοστοιχιών ή τεχνικό πρόβλημα πιθανά αίτια του δυστυχήματος στο Potters Bar.

Αισιόδοξοι οι βρετανοί βιομήχανοι, σύμφωνα με έρευνα

-Ιταλία

La Repubblica: Το συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο Telepiu αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές για την υπό όρους εξαγορά έναντι 390 εκατ. ευρώ της ανταγωνίστριας Stream.

Πάνω από 200 εκατ. δολ. θα διαθέσει ο όμιλος Gucci, προκειμένου να ανοίξει περισσότερα από 70 νέα καταστήματα.

-Αυστρία

Die Presse: Η αυστριακή εφημερίδα κατακρίνει τη νίκη του Σουμάχερ στο αυστριακό Γκραν Πρι, γιατί, όπως τονίζει, ο Ρούμπενς Μπαριτσέλο που προηγείτο διετάχθη από τους υπεύθυνους της Φεράρι, να αφήσει τον Γερμανό οδηγό να τον προσπεράσει, ένα γύρο πριν από τον τερματισμό.

-Ισπανία

El Μundo: Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Τelefonica θα αναγκαστεί να προβεί στην πώληση της τηλεοπτικού σταθμού Antena 3.

El Pais: Οι επενδύσεις των ισπανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 34% εξαιτίας της κρίσης στη Λατινική Αμερική.

-ΗΠΑ

The New York Times: Το κυβερνών ισραηλινό κόμμα Λικούντ αποφάσισε να μην επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Χιλιάδες κωδικοί κλεμμένων πιστωτικών καρτών διατίθενται προς πώληση κάθε εβδομάδα στο διαδίκτυο.

Washington Post: Επαφές αμερικανών αξιωματούχων με ιρακινούς αντιπάλους του Σαντάμ Χουσείν, καθώς η κυβέρνηση Μπους σχεδιάζει την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου.

Πολιτική ήττα για τον Αριέλ Σαρόν η απόφαση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ να μην επιτραπεί ποτέ η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

-Ιαπωνία

Nihon Keizai Shimbun: Σε επαναγορά μετοχών αξίας 600 δισεκ. γιεν (4,70 δισεκ. δολ.) προχωρά η Toyota.

To υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η οικονομία εμφανίζει τάσεις ανάκαμψης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα