Εκκληση Λαγκάρντ προς ΗΠΑ για ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ

Τρίτη, 03 Απριλίου 2012 19:35
UPD:19:44

«Ηρθε η ώρα τα έθνη του κόσμου να ενωθούν και πάλι απέναντι σε μια μεγάλη οικονομική πρόκληση, και με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εταίρο πρώτης τάξεως», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν την προσπάθεια του ΔΝΤ να αυξήσει τους οικονομικούς πόρους του, απηύθυνε από την Ουάσιγκτον η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τα μέλη μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Υποστηρίξτε μας», αναφέρει η Λαγκάρντ σε ομιλία της, κατά την ετήσια συνέλευση του Οργανισμού και του πρακτορείου Associated Press. «Ήρθε η ώρα τα έθνη του κόσμου να ενωθούν και πάλι απέναντι σε μια μεγάλη οικονομική πρόκληση, και με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εταίρο πρώτης τάξεως», πρόσθεσε.

Η κ. Λαγκάρντ επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της αμερικανικής παράδοσης στην κατασκευή σιταποθηκών, κατά την οποία όπως είπε, «μαζεύονται όλοι οι γείτονες για να χτίσουν». «Το μάθημα είναι απλό. Μαζί, η κοινότητα μπορεί να επιτύχει ότι το άτομο δεν μπορεί, και όλος ο κόσμος επωφελείται. Θα πρέπει να σκεφτούμε τη συγκέντρωση των παγκόσμιων πόρων μας ακριβώς με αυτούς τους όρους», τόνισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των πρώτων κρατών που το 2009 συνέβαλαν στον τριπλασιασμό των πόρων που μπορεί να δανείσει το ΔΝΤ, καθυστερούν να επικυρώσουν μια μεταρρύθμιση που θα πρέπει να διπλασιάσει το κεφάλαιο του Ταμείου, και προϋποθέτει την καταβολή 63 δισ. δολαρίων.

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν συνεχώς από τα τέλη του 2011 ότι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν σε μια νέα αύξηση, μέσω δανείων από τα κράτη μέλη, των δανειακών κεφαλαίων.

Τα δύο αυτά στοιχεία απαιτούν ψηφοφορία στο Κογκρέσο, του οποίου η κάτω βουλή ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Οι τελευταίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με τη χρησιμότητα της χρηματοδότησης του ΔΝΤ από την πρώτη παγκόσμια δύναμη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα