Αμετάβλητο αναμένεται το επιτόκιο της ΕΚΤ

Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 11:56
UPD:11:59

Αμετάβλητο στο 1% αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη σημερινή συνεδρίασή της στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Το «παζλ» των στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερό το επιτόκιό της συμπλήρωσε η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο, παρά τη στασιμότητα της οικονομίας στα 17 κράτη - μέλη του ευρώ.

Όπως παρατηρεί το Reuters, η ΕΚΤ θα διατηρήσει το επιτόκιο σταθερό και θα αντισταθεί στη γερμανική πίεση να στείλει σήμα εξόδου από την κατάσταση αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς η ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη και έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες σχετικά με την Ισπανία.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) είναι επικεφαλής της ομάδας κεντρικών τραπεζών του πυρήνα της ευρωζώνης, οι οποίες πιέζουν την ΕΚΤ να αρχίσει να προετοιμάζει την έξοδο από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, τα οποία οδήγησαν στη χαλάρωση των κανόνων για τον δανεισμό των τραπεζών.

Η ΕΚΤ χορήγησε ρευστότητα άνω του 1 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης με δύο δημοπρασίες τριετών δανείων. Ωστόσο, η Bundesbank και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ανησυχούν ότι αυτές οι «ενέσεις» ρευστότητας από την ΕΚΤ ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,6% το Μάρτιο, ωστόσο κινείται πάνω από το στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα