Ρεν: Η Πορτογαλία ίσως χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια

Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 12:01
UPD:15:39

Ανοιχτό αφήνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, το ενδεχόμενο να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια η Πορτογαλία.

Ανοιχτό αφήνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, το ενδεχόμενο να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια η Πορτογαλία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να είναι έτοιμοι να χορηγήσουν μεγαλύτερη βοήθεια στην Πορτογαλία για κάποιο διάστημα στο μέλλον, δηλώνει σε συνέντευξή του στο φινλανδικό τηλεοπτικό δικτυο MTV3.

Όπως αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το γεγονός ότι κάποιου είδους «γέφυρα» θα είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί όταν η Πορτογαλία θα επιστρέψει στις αγορές.

Ο Όλι Ρεν πιστεύει ότι δεν είναι σαφές τι είδους βοήθεια θα χρειασθεί η Πορτογαλία, ωστόσο τονίζει ότι η κατάσταση της χώρας είναι διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία έλαβε δάνειο 78 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο χρόνο.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοούσε ο Όλι Ρεν με την έκφραση «γέφυρα», ο εκπρόσωπός του, Αμαντέου Αλταφάζ είπε ότι «το σχόλιο του Ρεν. . . ήταν απλώς μια έκφραση της δέσμευσής μας υπέρ της Πορτογαλίας».

«Η Πορτογαλία είναι στο σωστό δρόμο. Η Πορτογαλία είχε και θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμών της ΕΕ και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», πρόσθεσε ο Αλταφάζ.

Ερωτηθείς επίσης εάν ο Ρεν αναφερόταν στην πιθανότητα το ταμείο βοήθειας της ΕΕ να εγγυάται εν μέρει τα ομόλογα που εκδίδει η Πορτογαλία για ορισμένο διάστημα μετά την επάνοδο της Λισαβόνας στις αγορές, ο Αλταφάζ είπε ότι «αυτή τη στιγμή θα ήταν υποθετικό, θα χρειαστεί να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στις αγορές σε όρους επιτοκίων τότε».

Ααυτό που είναι σημαντικό σήμερα, πρόσθεσε, είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των παραγόντων των αγορών. «Οι πρώτες ενδείξεις ήδη υπάρχουν, τα επιτόκια ήδη έχουν μειωθεί ελαφρά και η χώρα κάνει ό,τι μπορεί για να επιδείξει σε όλους τους παράγοντες των αγορών ότι προχωρά σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της.»

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα