Συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ

Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012 11:41
UPD:12:15

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει τελικά στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Η χθεσινή συνεδρίαση δεν έγινε, καθώς όπως κατήγγειλαν εννέα ναυτεργατικά σωματεία, ναυτικοί - μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο χώρο της συνεδρίασης στα γραφεία της ΠΝΟ. Ωστόσο ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, αρνήθηκε ότι έγινε κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αποχώρησαν από μόνοι τους, χωρίς να συνεδριάσουν.

Σε ανακοίνωσή τους τα εννέα ναυτεργατικά σωματεία σχολίασαν χαρακτηριστικά ότι για μία ακόμη φορά η Εκτελεστική Επιτροπή δεν συνεδρίασε λόγω της συμπεριφοράς «των δημοκρατικών δυνάμεων».

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χαλάς υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει βούληση της κυβέρνησης για αναστολή της απεργίας και επανέλαβε ότι ο Οίκος Ναύτου θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος, ανέφερε ότι η απόφαση για την απεργία δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας πως «η μόνη αντίδραση που έχουμε, είναι να αμυνθούμε μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων». Αναφερόμενος εξάλλου στις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και εμπορικών φορέων για την απεργία, απέδωσε την επιλογή του χρόνου στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές για τον Οίκο Ναύτου μέσα στις εορτές. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά είτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσα στο Πάσχα», διεμήνυσε.

Υστατη έκκληση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων απηύθυνε εν τω μεταξύ ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2162781 .

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2162677 δηλώνει αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων, καλώντας την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της «αναλογιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό εν όψει μάλιστα του Πάσχα, τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη δημόσια υγεία, τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και την αναστάτωση της οικονομικής ζωής των νησιών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς και την αρνητική εικόνα για τη χώρα που προβάλλεται διεθνώς».

Την ίδια ώρα κυβερνητικοί παράγοντας άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, ενώ ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στο ρ/σ Radio 9, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής είπε: «Αφήστε να αποφασίσουν τι θα κάνουν και μετά όλα θα τα δούμε». «Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να προστατευθεί η ομαλή διακίνηση των προϊόντων από τα νησιά, η ομαλή έξοδος για το Πάσχα και να προστατεύσουμε και το όνομα της χώρας για τον τουρισμό», σημείωσε και χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «τελείως αδικαιολόγητη» την απεργία.

Για τις 15.00 εξάλλου, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΝΟ με το υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα