Συνεχίζεται η ανάκαμψη του δολαρίου

Τρίτη, 14 Μαΐου 2002 12:39
UPD:13:14

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται και σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι το βασικών ανταγωνιστών του. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη σημαντική χθεσινή άνοδο των μετοχικών αξιών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/14/215980.htm καθώς και σε προβλέψεις ότι τα στοιχεία που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ θα είναι ενθαρρυντικά.

Στις 12:30' (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ είχε διαμορφωθεί στα 90,69 σεντς από 91,19 σεντς αργά χθες το βράδυ. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό νόμισμα ισοδυναμούσε με 128,43 γιεν από 127,6 γιεν το βράδυ της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα οι συνολικές απώλειες του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ και του γιεν ανήλθαν σε 3,1% και 2,8% αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Bloomberg", οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,6% έναντι ανόδου της τάξεως του 0,1% που σημείωσαν το Μάρτιο. Εάν επαληθευθεί η παραπάνω πρόβλεψη, ο ρυθμός αύξησης των εν λόγω πωλήσεων θα είναι ο ταχύτερος των τελευταίων έξι μηνών. Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Απρίλιο, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έρευνα, κατά 0,4%. Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, εφόσον είναι θετικά, θα καταλαγιάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και θα δώσουν ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα.

«Εάν υπάρξει βελτίωση του κλίματος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, τότε πολλοί επενδυτές ενδεχομένως να στραφούν και πάλι στο δολάριο», δήλωσε στο "Bloomberg" διαχειριστής κεφαλαίων στην Credit Suisse Asset Management στο Λονδίνο.

«Το ενδεχόμενο ανάκαμψης του αμερικανικού νομίσματος είναι πολύ πιθανό. Δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς την αμερικανική οικονομία», δήλωσε αναλυτής της Dresdner Kleinwort Wasserstein στη Φρανκφούρτη.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης του θετικού κλίματος για το αμερικανικό νόμισμα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες (βιομηχανική παραγωγή, οικοδομική δραστηριότητα, καταναλωτική εμπιστοσύνη) ενδεχομένως να ενισχύσουν την άποψη ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα είναι συγκρατημένη.

Από την άλλη μεριά, το ιαπωνικό νόμισμα δέχεται πιέσεις από τη δήλωση του ανώτατου οικονομικού διπλωμάτη του Τόκιο, Χαρουχίκο Κουρόντα, ότι η άνοδος του γιεν τον περασμένο μήνα ήταν «μη αναγκαία». Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε από τις αγορές ως ένδειξη ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ενδεχομένως να παρέμβει, προκειμένου να διακόψει την ανοδική πορεία του εγχώριου νομίσματος.

Αντιθέτως, οι επενδυτές δείχνουν να αδιαφορούν για το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας από τη Moody's Investors Service. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε απόφασή της σχετικά με την Ιαπωνία θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη του μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα