Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω νέων ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και πιέσεων που ασκούνται σε υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.
Πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, του μεταλλευτικού, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του ενεργειακού κλάδου, μετά τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για τη γαλλική οικονομία, που δεν αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με σημαντική πτώση 2,3% στις 1.027,95 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Ιανουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τις εντονότερες πιέσεις πιέσεις δέχθηκαν τα ιταλικά πιστωτικά ιδρύματα, μετά τη νέα άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι αποδόσεις σε τρεις δημοπρασίες ομολόγων που διενήργησε η Ισπανία την Τρίτη, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για επιστροφή της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η Ισπανία άντλησε 2,6 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας ομολόγων μεσοπρόθεσμης διάρκειας, χαμηλότερα των προσδοκιών της, με την απόδοση για το ομόλογο που λήγει το 2020 να αυξάνεται στο 5,33%, έναντι προβλέψεων για 5,2% και απόδοσης 5,15% στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία το Σεπτέμβριο.
Οι ανησυχίες ότι η Ισπανία θα δυσκολευτεί να επιτύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους και να αναμορφώσει τις τράπεζές της δυσκολεύουν το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, και έχουν εντείνει τους φόβους ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Στις δυο άλλες δημοπρασίες της Τρίτης, η μέση απόδοση ομολόγου που λήγει το 2015 αυξήθηκε στο 2,89% από 2,44% στην αντίστοιχη δημοπρασία στις 15 Μαρτίου και η απόδοση ομολόγου με λήξη το 2016 ανήλθε στο 4,31% από 3,37% τον προηγούμενο μήνα και έναντι προβλέψεων των αναλυτών για άνοδο στο 3,95%.
Και οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο κατά 15 μονάδες βάσης στο 5,5% - το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο.
Σε ό,τι αφορά τη γαλλική οικονομία, παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ σύμφωνα με την τράπεζας της Γαλλίας, δεν υπάρχουν σημάδια ισχυρής ανάκαμψης στους επόμενους μήνες.