ICAP: Μείωση κερδών για τις ελληνικές βιομηχανίες το 2001

Τρίτη, 14 Μαΐου 2002 20:08
UPD:20:16

Σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων και μείωση των κερδών εμφάνισαν οι ελληνικές βιομηχανίες το 2001. Η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5,1% το 2001, ενώ η αντίστοιχη μεταβολή το 2000 ήταν 22,1%, ενώ τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 9,2% το περασμένο έτος. Πάντως για το 2002, σύμφωνα με την έρευνα, η προοπτική είναι αύξηση των μικτών κερδών κατά 12%, λόγω διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα. Εκτιμάται ότι και η αξία των πωλήσεων θα ενισχυθεί σχεδόν κατά 12%.

Αυτά επισημαίνονται σε έρευνα που πραγματοποίησαν η ICAP και ο ΣΕΒ κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2002, σε μη αναλογικό μείγμα 300 βιομηχανιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η επιβράδυνση στις πωλήσεις το 2001 αποδίδεται σε μία σειρά παραγόντων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν συγκυριακό χαρακτήρα.

Κατ' αρχήν, η μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου επηρέασε αρνητικά τη συνολική αξία των πωλήσεων, δεδομένου ότι οι πωλήσεις του κλάδου επεξεργασίας πετρελαίου αποτελούν σημαντικό τμήμα αυτών του συνόλου της μεταποίησης. Δεύτερον, τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου κλόνισαν προσωρινά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Τρίτον, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας των ανεπτυγμένων χωρών και κυρίως αυτών της ευρωζώνης, είχε κάποες αρνητικές συνέπειες για την ελληνική βιομηχανία.

Παράλληλα με την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων, η έρευνα κατέγραψε νέα μείωση του περιθωρίου μικτού κέρδους. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατ' αρχήν τις συγκρατημένες αυξήσεις τιμών, τις οποίες επιβάλλουν οι οξυμένες ανταγωνιστικές πιέσεις. Οι πιέσεις αυτές φαίνεται ότι γίνονται περισσότερο αισθητές από τις μεσαίες-μικρές βιομηχανίες. Εκτιμάται ότι τα μικτά κέρδη του τμήματος αυτού της μεταποίησης περιορίστηκαν κατά 2,1%, ενώ αυτά των μεγάλων διευρύνθηκαν με ρυθμό 6,5%.

Οσον αφορά στο καθαρό αποτέλεσμα της μεταποίησης το 2001, εκτιμάται ότι σημειώθηκε κάμψη. Συγκεκριμένα τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν κατά 9,2%. Η μείωση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις μεγάλες μονάδες. Αντιθέτως οι μεσαίου-μικρού μεγέθους βιομηχανίες φαίνεται ότι πέτυχαν διεύρυνση της κερδοφορίας τους.

Οι εκτιμήσεις διαφοροποιούνται σημαντικά, εάν δεν ληφθεί υπόψη ο κλάδος επεξεργασίας πετρελαίου. Στη περίπτωση αυτή τα συνολικά κέρδη εκτιμώνται αυξημένα κατά 2,2%. Η επιδείνωση του καθαρού αποτελέσματος των μεγάλων επιχειρήσεων οφείλεται εν μέρει στην καθοδική πορεία του ΧΑΑ. H κερδοφορία των μεσαίου-μικρού μεγέθους μονάδων επηρεάστηκε θετικά από την περαιτέρω πτώση των επιτοκίων, ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες είχαν ήδη επωφεληθεί από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα