Κλίμα αισιοδοξίας στη Νέα Υόρκη

Ανακούφιση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2002 00:01
UPD:06:43

Η WALL STREET συνέχισε την ανοδική της πορεία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, υποκινούμενη χθες από τα εντυπωσιακά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής Απριλίου στις ΗΠΑ, τα θετικά αποτελέσματα της Wal-Mart Stores και την τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στον κλάδο ημιαγωγών.

Οι μετοχές των ομίλων λιανικής και των κατασκευαστών τσιπ ήταν αυτές που κατεύθυναν τις τάσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Η μετοχή της Wal-Mart ενίσχυσε το δείκτη Dow, ενώ η μετοχή της Intel το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, που σημείωσε ενδοσυνεδριακά άνοδο άνω του 4%. Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Robertson Stephens αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μετοχή της Intel, επισημαίνοντας ότι οι τιμές των τσιπ της αναμένεται να σταθεροποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Aνοδο 188,48 μονάδων, ποσοστό 1,86% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), φθάνοντας στις 10.298,14 μονάδες. Με κέρδη 66,51 μονάδων, ποσοστό 4,02%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.719,05 μονάδες.

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανακούφισαν τους Ευρωπαίους επενδυτές και ώθησαν τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σε ψηλότερα επίπεδα χθες. Οι επενδυτές ξέχασαν έτσι τους φόβους τους για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τοποθετήθηκαν μαζικά σε μετοχές τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

Η μετοχή της Vodafone κέρδισε 6% και ηγήθηκε της ανόδου των επιλεγμένων μετοχών, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς θεσμικούς να επιστρέψουν στην αγορά έπειτα από τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες.

«Είμαι αισιόδοξος,» δήλωσε ο Γιάν Μάντελ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Barings Asset Management στο Λονδίνο, ο οποίος εκτιμά πως τα επιχειρηματικά κέρδη θα ανακάμψουν στη διάρκεια του έτους.

Εμπειρογνώμονες, ωστόσο, επεσήμαναν πως ακόμη δεν έχει βελτιωθεί συνολικά το κλίμα στα χρηματιστήρια και τόνισαν πως τα προβλήματα δεν είναι απλώς τα κέρδη, αλλά κυρίως οι λογιστικές πρακτικές που ακολουθούνται στην παρουσίαση των κερδών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,3% και 1,81%, αντίστοιχα.

Οι κλαδικοί δείκτες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκαν κατά 4,27% και 3,47%, αντίστοιχα. «Οι μετοχές τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών δεν είναι ακόμη φθηνές όμως πλησιάζουν στα επίπεδα δίκαιης αποτίμησης,» τόνισε ο Μάντελ.

Ο δείκτης μέσων ενημέρωσης έκλεισε 2% ψηλότερα, ολοκληρώνοντας μια πολύ καλή ημέρα για τη νέα οικονομία.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα