Συστάσεις προς την Ελλάδα να απελευθερώσει την αγορά εργασίας και το επιχειρηματικό της περιβάλλον και να επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά της και στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, εάν θέλει να παρουσιάσει βελτίωση η οικονομία της από φέτος, απευθύνει η Κομισιόν.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, «η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη ικανότητας να εφαρμόσει τις πολιτικές, να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της, να συλλέξει φόρους, να ανοίξει τις αγορές στον ανταγωνισμό, να καταστήσει πιο αποτελεσματικό και καινοτόμο τον μηχανισμό προμηθειών του δημοσίου, να πληρώνει τους προμηθευτές ή να παρέχει έγκαιρο δικαστικό έλεγχο».
Η Κομισιόν δημοσιοποίησε σειρά προτάσεων σχετικά με το πώς θα μπορέσει να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετήσει το δυσβάστακτο χρέος της. Η έκθεση της Κομισιόν που αριθμεί 40 σελίδες αναφέρεται στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οποίας είναι κρίσιμη για το μέλλον της ευρωζώνης.
Παράλληλα, η Κομισιόν επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας. «Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις δυνάμεις της - τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τα πανεπιστήμια της και γενικά το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της, καθώς επίσης και να εκμεταλλευτεί την τοποθεσία της για να λειτουργήσει ως κέντρο logistics και ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά ότι, προτού η Ελλάδα επιστρέψει στην ανάπτυξη, θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην περικοπή των δαπανών παρά στην αύξηση των φόρων, για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Ζωτικής σημασίας θεωρείται επίσης η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Αλλη μία προτεραιότητα που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας μετά τη μείωση της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με ευρωπαϊκά κεφάλαια έως τον Σεπτέμβριο. Η Κομισιόν επισημαίνει ακόμη πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια (4 δισ. ευρώ διαθέσιμα) με σκοπό τη χορήγηση δανείων και εγγυήσεων.
Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η Κομισιόν εμμένει στη γραμμή της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της καταπολέμησης της ανεργίας μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους: «Όπως έχει συμφωνηθεί στο Δεύτερο Οικονομικό Πρόγραμμα Προσαρμογής, μέτρα για την ενθάρρυνση μιας γρήγορης προσαρμογής του εργασιακού κόστους με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να στοχεύουν, μαζί με μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, στη μείωση του ονομαστικού εργασιακού κόστους κατά 15% την περίοδο 2012-2014».
Σχετικά με την απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ως μοχλού ανάπτυξης, η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν οι εξαγωγές, εκσυγχρονίζοντας και απλοποιώντας το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.
Επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και την ανάγκη εκσυγχρονισμού στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.
Πηγή: Reuters