Επισκόπηση διεθνούς Τύπου

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2002 12:17

-Γαλλία

Les Echos: Προσφορά για την εξαγορά μεριδίου της Castorama από την Κingfisher.

O όμιλος LVMH «βλέπει» αύξηση των λειτουργικών του κερδών στο 2002.

Η Infogrames ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους της για το 2002.

Le Figaro: Πιέσεις από ΟΟΣΑ στο Παρίσι για τα δημοσιονομικά.

Αναφερόμενη στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, η "Figaro" επισημαίνει ότι το κόμμα του δολοφονηθέντος Πιμ Φορτάιν συστάθηκε «βιαστικά», λίγες εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση. «Το πρόγραμμά του», υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα, «με εξαίρεση το σημείο στο οποίο αναφέρεται στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, δεν είναι αρκετά σαφές, ώστε να επιτρέψει στους πολιτικούς αναλυτές να το κατατάξουν στην άκρα δεξιά».

-Ελβετία

Le Temps: Για το παραπάνω θέμα, η ελβετική εφημερίδα τονίζει ότι ο ηγέτης του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο» να αναδειχθεί σε νέο πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Επισημαίνει, επίσης, ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συνεργαστούν με το νεοσύστατο κόμμα του εκλιπόντος Πιμ Φορτάιν, που αναδεικνύεται δεύτερο με 26 έδρες, για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. «Το πρόβλημα είναι οτι τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος δε γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός της παράταξης τους», υποστηρίζει η "Le Temps".

-Γερμανία

Frankfurter Allgeimeine: Συμβιβαστική λύση μεταξύ του σωματείου IG Metall και εργοδοτών.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ότι η Ατλαντική Συμμαχία πρέπει να διαλέξει μεταξύ του εκσυγχρονισμού και της περιθωριοποίησης. «H νέα συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι ενδεικτική της διεθνούς εκτίμησης που έχει κερδίσει η Μόσχα».

Die Welt: Ευθύνες στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ για την «υπερβολική αλαζονεία» που επέδειξε κατά την ομιλία του στο παλαιστινιακό νομοθετικό σώμα επιρρίπτει η γερμανική εφημερίδα. «O Παλαιστίνιος ηγέτης κάνει συχνά λόγο για ειρήνη και σταθερότητα, χωρίς όμως τα λόγια του να συμβαδίζουν με τις πράξεις του", σχολιάζει η "Welt".

Bild: Μόνο το 29% των Γερμανών είναι ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο.

-Βρετανία

The Guardian: Η ακροδεξιά δεύτερη στις εκλογές της Ολλανδίας

Προς αύξηση των επιτοκίων η Τράπεζα της Αγγλίας

Financial Times: Ο Τόνι Μπλερ στηρίζει το αίτημα της Γαλλίας για νέα πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος είναι να θεσπιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια πολιτική ηγεσία που θα κατέχει ρόλο κλειδί στη διαμόρφωση της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης.

Daily Telegraph: Στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στον επόμενο χρόνο για την πιθανή μετάβαση της Βρετανίας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα.

The Times: Ο Μπλερ ξεκινά τη μάχη για το ευρώ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα