Στρατηγική για την ανάπτυξη ζητεί ο Γιούνκερ

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012 15:49

«Είναι προφανές πως πρέπει να συμπληρώσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική με μια στρατηγική ανάπτυξης», είπε ο επικεφαλής της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Υπέρ μιας «στρατηγικής για την ανάπτυξη», προκειμένου να τεθεί και πάλι σε κίνηση η ευρωπαϊκή οικονομία, τάχθηκε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι προφανές πως πρέπει να συμπληρώσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική με μια στρατηγική ανάπτυξης», είπε ο Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό δεν είναι απαραιτήτως θέμα συνθήκης, αλλά ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε.

Στη Γαλλία, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει πως θα επαναδιαπραγματευτεί την ευρωπαϊκή συνθήκη που θέλει η Γερμανία για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Η ιδέα είναι να προστεθεί στη συνθήκη αυτή μια αναπτυξιακή διάσταση.

Εξάλλου, πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις στην Ευρώπη για να προσδιοριστεί μια στρατηγική για την ανάπτυξη και να γυρίσει η σελίδα της πολιτικής της λιτότητας που επικράτησε αποκλειστικά κατά την κορύφωση της κρίσης.

Ενδεικτικές είναι και οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού «συμφώνου ανάπτυξης», πέραν του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Μ. Ντράγκι στο Ε.Κ.

Ο Μ. Ντράγκι στο Ε.Κ.

«Έχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο...οφείλουμε να γυρίσουμε προς τα πίσω και να καταρτίσουμε με βάση αυτό ένα σύμφωνο ανάπτυξης», δήλωσε ο Ντράγκι, ο οποίος είναι αντίθετος με μία περισσότερο άμεση συμμετοχή της ΕΚΤ στην ανάπτυξη, αλλά τάσσεται υπέρ της συνέχισης της δημοσιονομικής ανάταξης των χωρών και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα της αγοράς εργασίας.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι η ανάγκη ενός συμφώνου ανάπτυξης», είπε επιμένοντας ότι, ακόμη και αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές, πρέπει να συνεχισθούν στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα