Σε ύφεση εκ νέου η βρετανική οικονομία

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το α' τρίμηνο
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012 11:34
UPD:12:48

A- A A+

Στην ύφεση επέστρεψε η βρετανική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,2% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% έρχεται μετά τη συρρίκνωση 0,3% που είχε καταγραφεί στους τελευταίους τρεις μήνες του 2011.

Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2011, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξησή του κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,4%, η παραγωγή στις κατασκευές μειώθηκε κατά 3% και η παραγωγή στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,1%.

REUTERS

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική οικονομία είχε βυθιστεί τελευταία φορά σε ύφεση το 2009.

Ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας, Τζον Λόνγκγουορθ, είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι η βρετανική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει, αρκεί να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Βάσει της τελευταίας οικονομικής έρευνας από την ομοσπονδία επιχειρήσεων, οι εγχώριες παραγγελίες και οι εξαγωγές ήταν υψηλότερες από το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ειδικοί ανέμεναν τότε οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ωστόσο οι προβλέψεις τους διαψεύστηκαν.

Προτεινόμενα για εσάς