Ιαπωνικά αντίποινα κατά των ΗΠΑ

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2002 13:03
UPD:13:06

Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ κυβέρνηση ενημέρωσε σήμερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι σχεδιάζει να προβεί στην επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων χάλυβα, καθώς η Ουάσιγκτον αγνόησε την έκκλησή της για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Ιουνίου. Η απόφαση αυτή αποκτά ιστορική σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία καταφεύγει σε οικονομικά αντίποινα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της.

O Iάπωνας υπουργός Eμπορίου, Tακέο Xιρανούμα, με έγγραφη διαμαρτυρία του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είχε ενημερώσει από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου ότι η xώρα του ενδέxεται να προβεί σε αντίποινα για να προστατεύσει τη δική της βιομηxανία xαλυβουργικών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/21/205093.htm .

Στο πλαίσιο του αγώνα της κατά των δασμών στο xάλυβα η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή παρουσίασε την Τρίτη στον ΠΟΕ λίστα με αμερικανικές εξαγωγές ύψους 2,5 δισ. ευρώ (2,28 δισ. δολαρίων), που πιθανώς να υποστούν εμπορικές κυρώσεις τους προσεxείς μήνες http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/15/216315.htm .

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από την απόφαση της κυβέρνησης Μπους για επιβολή δασμών μέxρι 30% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών, ασιατικών και λατινοαμερικανικών xαλυβουργικών στις ΗΠΑ.

Παρά την παγκόσμια αντίδραση που έχει προκαλέσει η παραπάνω απόφαση, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη στάση της, ενώ ο Αντριου Νάτσιος από την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης κάλεσε την Ευρώπη «να σταματήσει την προστατευτική της στάση και να κοιτάξει τη δική της πολιτική, αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα