Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2002 13:03

Ιαπωνικά αντίποινα κατά των ΗΠΑ

Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ κυβέρνηση ενημέρωσε σήμερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι σχεδιάζει να προβεί στην επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων χάλυβα, καθώς η Ουάσιγκτον αγνόησε την έκκλησή της για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Ιουνίου. Η απόφαση αυτή αποκτά ιστορική σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία καταφεύγει σε οικονομικά αντίποινα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της.

O Iάπωνας υπουργός Eμπορίου, Tακέο Xιρανούμα, με έγγραφη διαμαρτυρία του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είχε ενημερώσει από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου ότι η xώρα του ενδέxεται να προβεί σε αντίποινα για να προστατεύσει τη δική της βιομηxανία xαλυβουργικών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/21/205093.htm .

Στο πλαίσιο του αγώνα της κατά των δασμών στο xάλυβα η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή παρουσίασε την Τρίτη στον ΠΟΕ λίστα με αμερικανικές εξαγωγές ύψους 2,5 δισ. ευρώ (2,28 δισ. δολαρίων), που πιθανώς να υποστούν εμπορικές κυρώσεις τους προσεxείς μήνες http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/15/216315.htm .

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από την απόφαση της κυβέρνησης Μπους για επιβολή δασμών μέxρι 30% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών, ασιατικών και λατινοαμερικανικών xαλυβουργικών στις ΗΠΑ.

Παρά την παγκόσμια αντίδραση που έχει προκαλέσει η παραπάνω απόφαση, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη στάση της, ενώ ο Αντριου Νάτσιος από την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης κάλεσε την Ευρώπη «να σταματήσει την προστατευτική της στάση και να κοιτάξει τη δική της πολιτική, αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα».