ΕΕ: Ατυπη σύνοδος κορυφής στις 23 Μαΐου

Τρίτη, 08 Μαΐου 2012 13:33
UPD:16:03

Ατυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Λίγες ημέρες πριν, ο κ. Ρόμπεϊ είχε δηλώσει ότι στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η οποία θα είναι «μια προπαρασκευαστική σύνοδος» για τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων λιτότητας από τις χώρες της ΕΕ που έχουν δεχθεί διεθνή στήριξη, παράλληλα με τις προσπάθειές τους να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. «Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή -εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή- παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», δήλωσε ο Μπαρόζο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Ανάπτυξη και σταθεροποίηση, τα χρειαζόμαστε και τα δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως θα ήταν «ανεύθυνο» εκ μέρους της Επιτροπής να συστήσει περαιτέρω αύξηση των εθνικών ελλειμμάτων για να επιτευχθεί ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε παράλληλα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν για να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

«Πολυάριθμες προτάσεις (της Επιτροπής) βρίσκονται στο τραπέζι και περιμένουν το πράσινο φως των κρατών μελών και του κοινοβουλίου. Έστω κι αν η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνο, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια καμπή στο τέλος της χρονιάς, αν ληφθούν τώρα οι σωστές αποφάσεις», αναφέρει ο Μπαρόζο σε έγγραφο της Επιτροπής που παρουσίασε στους δημοσιογράφους.

Επιδιώκοντας να επωφεληθεί από τη νέα ώθηση που δόθηκε στο θέμα της ανάπτυξης στην Ευρώπη με την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, ο Μπαρόζο υπενθυμίζει τις κύριες προτάσεις που παρουσιάσθηκαν από τις υπηρεσίες του εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια για να τονωθεί η δραστηριότητα στη Γηραιά Ήπειρο.

Εκτός από το πρόγραμμα «Ευρώπη 2020», που επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες ή στην πράσινη οικονομία, η Επιτροπή προτείνει να υπάρξουν αμοιβαία ευρωπαϊκά δάνεια («project bonds»), να αυξηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (BEI) κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θεσπιστεί ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένας μέρος των εισπράξεων από τον οποίο θα τροφοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, έχει ήδη υιοθετήσει αυτές τις ιδέες στο πρόγραμμά του για ένα σύμφωνο ανάπτυξης, το οποίο θα συμπληρώσει το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπογράφηκε το Μάρτιο από 25 χώρες.

Πιο βραχυπρόθεσμα, η Επιτροπή προτείνει να βελτιωθεί η χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης των νέων.

Εξάλλου, η Επιτροπή θα διαβιβάσει στα τέλη Ιουνίου μια έκθεση για δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εν είδει δοκιμής σε 8 κράτη μέλη. Νωρίτερα, στις 30 Μαΐου, η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα οικονομικές συστάσεις προς κάθε χώρα της ΕΕ.

Την Παρασκευή, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της που αναφέρονται στην ανάπτυξη και τα ελλείμματα των χωρών της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκουν στο πρόσωπο του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ένα νέο «σύμμαχο» στις προσπάθειές τους να παρακάμψουν τη «συνταγή» αυστηρής λιτότητας, που προωθεί το Βερολίνο.

Με τη νίκη του σοσιαλιστή Ολάντ στις εκλογές, διασπάται ο άξονας που είχε σχηματισθεί μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, το δημοσιονομικό σύμφωνο των οποίων απαιτεί βαθιές περικοπές δαπανών σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από κεντροδεξιές πολιτικές παρατάξεις, που ενδεχομένως να είχαν εκφράσει δημοσίως στήριξη προς τον Σαρκοζί- διάκεινται θετικά στην προοπτική χαλάρωσης των χρονικών πλαισίων για την υλοποίηση των στόχων μείωσης του ελλείμματος και στην προώθηση προτάσεων όπως η έκδοση κοινών ευρωομολόγων και συντονισμένες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2174984 .

«Η στρατηγική Μέρκελ απέτυχε»

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγκυροι Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν πλέον επιμήκυνση των προγραμμάτων σταθεροποίησης που εφαρμόζονται σε υπερχρεωμένες χώρες, καλώντας την Ανγκελα Μέρκελ να αναθεωρήσει την οικονομική της πολιτική, καθώς όπως υπογραμμίζουν, η στρατηγική του Βερολίνου απέτυχε.

Σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής ενόψει της ψήφισης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, στις 25 Μαΐου, ο καθηγητής και μέλος της ομάδας των «σοφών» που συμβουλεύουν την καγκελαρία, Πέτερ Μπόφινγκερ, ζήτησε χαλάρωση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, ο κ. Μπόφινγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό της στρατηγικής του Βερολίνου και εισηγήθηκε την επιμήκυνση των προγραμμάτων που εφαρμόζονται ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά και να μετριασθεί η κοινωνική πίεση. Στην ίδια κατεύθυνση, ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την χρήση νέων οικονομικών εργαλείων, όπως τα ευρωομόλογα.

Ο γνωστός οικονομολόγος κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι με την ως τώρα στρατηγική της αύξησε την πίεση των αγορών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν οδηγηθεί σε απόλυτη αποτυχία, ενώ χαρακτήρισε τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας των νέων «μεγάλη απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Επιμήκυνση των προγραμμάτων σταθεροποίησης ζητεί σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Φέρντιναντ Φίχτνερ, ο οποίος τονίζει ότι η ηπιότερη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για μακροπρόθεσμη σταθερότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα