Περαιτέρω στήριξη των ισπανικών τραπεζών ζητεί η ΕΚΤ

Συνέντευξη του Γεργκ Ασμουσεν στην Handelsblatt
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 10:08
UPD:10:28

Τη λήψη νέων μέτρων στήριξης του τραπεζικού της συστήματος ζητεί από την Ισπανία το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γεργκ Ασμουσεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Είναι επείγον, (η Ισπανία) να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα», ο οποίος βρίσκεται σε κρίση, δήλωσε ο Ασμουσεν.

Πρώτα απ’ όλα, πρόσθεσε, η Μαδρίτη θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, εκπονώντας μια ανεξάρτητη ανάλυση των τραπεζών της, πριν προχωρήσει στη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας για τη στάθμευση των επισφαλειών τους».

Η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει αύριο μία νέα μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα υπό το φως της αναζωπύρωσης των εντάσεων στις αγορές, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει τη μερική κρατικοποίηση της Bankia, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Συγκεκριμένα, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι θα αποκτήσει μερίδιο 45% στην τράπεζα. Ο βασικός μέτοχος της Bankia, η ισπανική τράπεζα Banco Financiero y de Ahorros (BFA), ζήτησε να μετατραπούν σε μετοχές τα 4,4 εκατ. ευρώ που της έχουν ήδη δοθεί από το Ταμείο Διάσωσης του Τραπεζικού Τομέα (FROB).

Στη συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο Ασμουσεν επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη θεμελιώδη θέση της ΕΚΤ, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Γερμανίας περί παροχής της δυνατότητας άμεσης πρόσβασης των τραπεζών σε κονδύλια έκτακτης ανάγκης στη ζώνη του ευρώ, ένα δικαίωμα το οποίο αφορούσε μέχρι τώρα αποκλειστικά στα κράτη.

Το πρώην «δεξί χέρι» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να «διασφαλιστεί ότι τα χρήματα αυτά θα δίνονται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις» και «εγγύηση επιστροφής». Αλλά προς το παρόν «δεν έχουμε το μηχανισμό αυτό», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα