«Παράλογη» η συζήτηση για υψηλότερο πληθωρισμό στη Γερμανία

Συνέντευξη του προέδρου της Μπούντεσμπανγκ
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012 10:07

Πρόκειται για μια «παράλογη συζήτηση», επεσήμανε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του, τονίζοντας πως «ως συμμέτοχοι στην ευρωζώνη, έχουμε εντολή να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό σε έναν ετήσιο μέσο όρο 2%».

Η γερμανική κεντρική τράπεζα δεν θα μπορούσε να ανεχθεί λίγο μεγαλύτερο πληθωρισμό ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης στην ευρωζώνη, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

Πρόκειται για μια «παράλογη συζήτηση», είπε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, τονίζοντας πως «ως συμμέτοχοι στην ευρωζώνη, έχουμε εντολή να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό σε έναν ετήσιο μέσο όρο 2%».

«Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει, κατά περίπτωση, πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να είναι κάποια στιγμή ανώτερος από το μέσο όρο και ταυτόχρονα πως οι χώρες της ευρωζώνης θα βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο», συμπλήρωσε ο Βάιντμαν.

«Αν προσέξουμε, στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε ο μέσος πληθωρισμός να μην ξεπερνάει το 2%, τότε ο πληθωρισμός δεν θα βγει απ' αυτό το πλαίσιο στη Γερμανία.», είπε.

Την Τετάρτη, η επιτροπή Οικονομικών της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, της Μπούντεσταγκ, έλαβε την έκθεση οικονομολόγου της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τον οποίο «η Γερμανία θα μπορούσε στο μέλλον να έχει πληθωρισμό ανώτερο του μέσου όρου της ευρωζώνης».

Αυτό δεν θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, αντίθετο στην εντολή της ΕΚΤ, επειδή η ΕΚΤ οφείλει να φροντίζει να συγκρατεί την αύξηση των τιμών κοντά, αλλά κάτω από το όριο του 2% στο σύνολο της ευρωζώνης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα