Γιούνκερ: Ακλόνητη επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ

«Κανένας δεν έχει δικαίωμα να δίνει μαθήματα στην Ελλάδα»
Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 23:57
UPD:15/05/2012 01:27

O πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Την ακλόνητη επιθυμία της Ευρώπης να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ ανακοίνωσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ζήτησε από την Ελλάδα να μην χαλαρώσει ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε ως θέμα συζήτησης από κανέναν υπουργό Οικονομικών η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να δίνει μαθήματα στην Ελλάδα και να πληγώνει τους Ελληνες δίνοντας μαθήματα σε καθημερινή βάση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν καθώς και τα περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι συνιδιοκτήτες του ευρώ «και δεν σκέφθηκα ούτε λεπτό ότι μπορεί κάποιος να φύγει». Δεν μου αρέσει ο τρόπος που μεταχειρίζονται την Ελλάδα καθημερινά, τόνισε, εξαπολύοντας με τον τρόπο αυτό επίθεση τόσο στον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο όσο και στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή ή όχι του ελληνικού ομολόγου των 455 εκατ. ευρώ που δεν μετείχε στο «κούρεμα» ο κ. Γιούνκερ είπε ότι αρμόδια για να αποφασίσει είναι η ελληνική κυβέρνηση, αυτό θα γίνει σήμερα και στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους εταίρους της.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν τόνισε: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής».

Ο Επίτροπος Ρεν ανέφερε, επίσης, ότι το μέλλον της Ελλάδας και η ευημερία των πολιτών της βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα χέρια των Ελλήνων πολιτικών και χαρακτήρισε το πρόγραμμα «σύμφωνο αλληλεγγύης» μεταξύ της Ελλάδας και των 16 εταίρων της και προϋποθέτει το σεβασμό των δεσμεύσεων.

Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι υπήρξαν δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και στην αδυναμία της ελληνικής διοίκησης.

Δεν θέλω να συζητήσω για το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για όλους, υποστήριξε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκουίντος.

REUTERS

Το ζήτημα δεν είναι αν θα είμαστε λιγότερο ή περισσότερο γενναιόδωροι απέναντι στην Ελλάδα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι Έλληνες πρέπει να υποφέρουν από τις συνέπειες που προκάλεση η αδιαφορία τόσων δεκαετιών. Δεν υπάρχει εύκολο μονοπάτι για την Ελλάδα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: Ο Β. Σόιμπλε για την Ελλάδα

Ο Β. Σόιμπλε για την Ελλάδα

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα