Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα μετά το «ναυάγιο» των χθεσινών συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Σε αρνητικό έδαφος κινείται ο τραπεζικός κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 2,4%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofurst 300 υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,9% στις 1.002,90 μονάδες - στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου.
Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρούσαν κατά 1,3%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωνε πτώση 1,8%.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται όμως και το ευρώ, το οποίο βυθίστηκε σήμερα κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα έχει στρέψει τους επενδυτές σε «ασφαλέστερα» νομίσματα, όπως το αμερικανικό δολάριο και το γεν.
«Οι προοπτικές για πτώση του ευρώ έχουν αυξηθεί και η πρόβλεψή μας για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο εξάμηνο είναι 1,25 δολάρια και στο 12μηνο 1,20 δολάρια», σχολίασε αναλυτής στην Barclays.
Το κοινοτικό νόμισμα υποχώρησε νωρίτερα μέχρι τα 1,2873 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Ιανουαρίου. Στις 12:22 (ώρα Ελλάδος), διαμορφωνόταν στα 1,2877 δολάρια.
Εν τω μεταξύ, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σκαρφάλωσε το κόστος ασφάλισης ισπανικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών, υπό το βάρος των ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας και για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, τα πενταετή CDS στο ισπανικό χρέος αυξήθηκαν στις 540 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για την ασφάλιση ισπανικών ομολόγων 10 εκατ. δολαρίων ανέρχεται σε 540.000 δολάρια.
Ανοδικά κινούνται επίσης τα CDS των ιταλικών και των ιρλανδικών ομολόγων.