Η απόφαση της Ελλάδας να επιστρέψει στις κάλπες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση οδηγεί σε μια νέα φάση την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές ως δημοψήφισμα που θα δείξει αν η χώρα θα μείνει ή όχι στο ευρώ.
Εάν η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη, τότε πρέπει να αποδεχτεί τους όρους. Κανένας υπεύθυνος υποψήφιος δεν μπορεί να το αποκρύψει αυτό από τους ψηφοφόρους, πρόσθεσε ο Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός συμπλήρωσε ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών δεν αλλάζει την κατάσταση. «Το πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί. Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση ικανή να πάρει αποφάσεις», τόνισε.
Πιθανή έξοδος της Ελλάδας θα κόστιζε 80 δισ. ευρώ στη Γαλλία
Στη Γαλλία δημοσιεύθηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία, η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοίχιζε στους Γάλλους φορολογούμενους έως και 66,4 δισ. ευρώ και θα πρόσθετε 20 δισ. σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στις επισφάλειες των γαλλικών τραπεζών.
Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, το νέο νόμισμά της αναμένεται να υποτιμηθεί σχεδόν αμέσως κατά 50% έναντι του ενιαίου νομίσματος, κάτι που θα σήμαινε ζημίες 19,8 δισ. ευρώ για τις γαλλικές τράπεζες, επισημαίνεται στην έρευνα.
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Αυστριακός πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Βίλχελμ Μόλτερερ δήλωσε ότι η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα θα εκταμιευτεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
«Ναι στην επίδειξη αλληλεγγύης, αλλά δεν είναι μονόδρομος», δήλωσε ο κ. Μόλτερερ, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους αλλά στο τέλος θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.