Σόιμπλε:Δημοψήφισμα για το ευρώ οι εκλογές

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 19:08
UPD:16/05/2012 01:09

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς την Ελλάδα μετά το ναυάγιο συγκρότησης κυβέρνησης.

Την ελπίδα να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρν σε συνέντευξή της στο France 24. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να είμαστε τεχνικά προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι εάν δεν αναληφθούν οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις, υπάρχουν κατάλληλες αναθεωρήσεις που μπορούν να γίνουν και αυτό σημαίνει «είτε συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις και επιπλέον χρόνος αποπληρωμής είτε μηχανισμοί εξόδου που εν προκειμένω θα πρέπει να είναι μία συντεταγμένη έξοδος».

Πρόσθεσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δαπανηρή και θα παρουσίαζε μεγάλους κινδύνους «όμως αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που είμαστε αναγκασμένοι να εξετάσουμε σε τεχνικό επίπεδο».

Η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έχουν γίνει μεγάλες θυσίες ωστόσο σήμερα οι εξελίξεις οδήγησαν σε μία βαθιά πολιτική διαφωνία, «κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλο κρίμα για τον ελληνικό λαό».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ελπίζει στην επίτευξη συναινετικής συμφωνίας ενώ διεμήνυσε ότι «είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε τα περιφερειακά ζητήματα του προγράμματος και όχι τα βασικά».

Η απόφαση της Ελλάδας να επιστρέψει στις κάλπες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση οδηγεί σε μια νέα φάση την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές ως δημοψήφισμα που θα δείξει αν η χώρα θα μείνει ή όχι στο ευρώ.

Εάν η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη, τότε πρέπει να αποδεχτεί τους όρους. Κανένας υπεύθυνος υποψήφιος δεν μπορεί να το αποκρύψει αυτό από τους ψηφοφόρους, πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

«Οι Έλληνες πολιτικοί και ο ελληνικός λαός έχουν στα χέρια τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, κληθείς να σχολιάσει, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας στην Ελλάδα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο επίτροπος Μ. Μπαρνιέ για την Ελλάδα

Ο επίτροπος Μ. Μπαρνιέ για την Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός συμπλήρωσε ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών δεν αλλάζει την κατάσταση. «Το πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί. Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση ικανή να πάρει αποφάσεις», τόνισε.

Ο κ. Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες που καλείται να καταβάλει ο ελληνικός λαός είναι στα όρια του δυσβάστακτου, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι προτιμότερο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση που συνδυάζει πειθαρχία και αλληλεγγύη, μαζί με τους εταίρους της και όχι μόνη της.

«Μεγάλη ανησυχία» εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Ο κ. Βεστερβέλε χαρακτήρισε το ναυάγιο «σοβαρή αντιξοότητα» προσθέτοντας πως «είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την εμπιστοσύνη που απαιτείται επειγόντως για την ικανότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις».

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες για το σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύεις τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ECOFIN: H M. Φέκτερ για την Ελλάδα

H M. Φέκτερ για την Ελλάδα

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος λιτότητας και επικρίνοντας την Ελλάδα ότι «έχει προκαλέσει ένα πολύ μεγάλο παράγοντα ανασφάλειας» η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μήνα τις θέσεις μας».

Πάντως, λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την 'Αγκελα Μέρκελ, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε στο κανάλι TF1: «Ανεβαίνω στο αεροπλάνο για να συναντήσω την Γερμανίδα Καγκελάριο σκοπεύοντας να της πω αυτό που σκέφτομαι, για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να συζητήσω μαζί της για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βρούμε από κοινού λύσεις, ώστε να μην θεωρείται η λιτότητα ως κάτι μοιραίο, για να επιστρέψει η ανάπτυξη και για να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην ανησυχία που μας δημιουργεί η κατάσταση στην Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο Αυστριακός πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Βίλχελμ Μόλτερερ δήλωσε ότι η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα θα εκταμιευτεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

«Ναι στην επίδειξη αλληλεγγύης, αλλά δεν είναι μονόδρομος», δήλωσε ο κ. Μόλτερερ, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους αλλά στο τέλος θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Πιθανή έξοδος της Ελλάδας θα κόστιζε 80 δισ. ευρώ στη Γαλλία

Στη Γαλλία δημοσιεύθηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία, η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοίχιζε στους Γάλλους φορολογούμενους έως και 66,4 δισ. ευρώ και θα πρόσθετε 20 δισ. σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στις επισφάλειες των γαλλικών τραπεζών.

Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, το νέο νόμισμά της αναμένεται να υποτιμηθεί σχεδόν αμέσως κατά 50% έναντι του ενιαίου νομίσματος, κάτι που θα σήμαινε ζημίες 19,8 δισ. ευρώ για τις γαλλικές τράπεζες, επισημαίνεται στην έρευνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα