ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ με το πέρασμα της ώρας οι πιέσεις στους κυριότερους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κυρίως λόγω της διεύρυνσης των απωλειών στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας.
Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν αρνητικό από την αρχή των συνεδριάσεων εξαιτίας της σημαντικής χθεσινής υποχώρησης των δεικτών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/22/217918.htm , των χειρότερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων της Deutsche Telekom και των ανησυχιών για το ενδεχόμενο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, τα χθεσινά σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/22/217878.htm .
Περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει διαμορφωθεί στις 5.159,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,72%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.326,91 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,64% και ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη στις 4.925,45 μονάδες με πτώση 1,19%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών υποχωρεί κατά 1,32%, στις 3.429,15 μονάδες.
Η μετοχή της Deutsche Telekom καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του 6,65% μετά τα χειρότερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, οι ζημίες της γερμανικής εταιρείας στο εν λόγω χρονικό διάστημα έφθασαν τα 1,8 δισεκ. ευρώ (1,55 δισεκ. δολ.) , ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες ύψους 1,24 δισεκ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2001 οι ζημίες της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στην Ευρώπη είχαν διαμορφωθεί στα 358 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της στο πρώτο τρίμηνο του 2002 αυξήθηκαν κατά 15% και φθάνοντας τα 12,8 δισεκ. ευρώ.
«Οι καθαρές ζημίες της Deutsche Telekom ήταν ελαφρώς υψηλότερες από τις προβλέψεις, αν και τα υπόλοιπα μεγέθη της ήταν σε αντιστοιχία με τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι περισσότεροι, πάντως, θα εστιάσουν την προσοχή τους στις ζημίες», δήλωσε στο Reuters γερμανός διαχειριστής κεφαλαίων.
Η σημαντική πτώση της μετοχής της DT συμπαρασύρει προς τα κάτω τις μετοχές κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Οι τίτλοι της France Telecom και της British Telecom υποχωρούν κατά 4,98% και 1,53% αντιστοίχως.
Μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με τη μετοχή της Ericsson να σημειώνει πτώση κατά 6,72%. Απώλειες άνω του 6% καταγράφει και η μετοχή της φινλανδικής Nokia.
Πιέσεις δέχονται και οι μετοχές εταιρειών κατασκευής λογισμικού. Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 8% την εκτίμησή της για τις φετινές προοπτικές κερδών ανά μετοχή της γερμανικής SAP, η μετοχή της οποίας υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,13%.
Πτωτικά κινούνται, τέλος, και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της υποχώρησης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου σημειώνει πτώση κατά 15 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 25,45 δολάρια ανά βαρέλι. Οι απώλειες της μετοχής της BP ξεπερνούν το 2%.