Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, καθώς το κόστος μιας αποχώρησης είναι μεγάλο τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρωζώνη αναφέρει σε χθεσινή έκθεσή της η UBS.
Όπως τονίζει η Ελλάδα είτε θα προβεί σε μια "προσεκτική" επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας και ίσως αναδιαρθρώσει και πάλι το χρέος της είτε θα χρεοκοπήσει και θα αποκηρύξει το χρέος της, χωρίς φυσικά να εξέλθει από το ευρώ.
Η έκθεση της UBS σημειώνει χαρακτηριστικά πως εάν η Ελλάδα "σκεφτεί" και μόνο να φύγει από το ευρώ, οι αγορές, οι διεθνείς εμπορικές εταιρείες και οι καταθέτες θα υποστούν τις συνέπειες. Από μόνο του το γεγονός μπορεί πιθανότατα να οδηγήσει σε οικονομικό χάος ήτοι σε στάση του διεθνούς εμπορίου, στην ανικανότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και σε μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες
Ειδικά αν υπάρξουν εκροές αυτές θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, λόγω των κινδύνων επιβίωσης του ευρώ και όχι τόσο λόγω των κινδύνων φερεγγυότητας ή ρευστότητας των τραπεζικών συστημάτων. Και εάν αυτό συμβεί, τότε οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις για τις τράπεζες δεν θα μπορέσουν να καταστούν ικανή λύση.
Επίσης η πιθανότητα και άλλες οικονομίες να ακολουθήσουν την Ελλάδα σε μια άτακτη έξοδο, θα πρέπει να θεωρείται πολύ υψηλή, και είναι αυτό το ρίσκο που κάνει κάποιον να σκεφτεί ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θα ρισκάρουν με αυτή την πιθανότητα.
Αν η κρίση επιβίωσης του ευρώ εξακολουθήσει να μεγαλώνει μια επιλογή μπορεί να είναι μια σύγχρονη συνθήκη του Μάαστριχτ. Όπως και η αρχική συνθήκη έθετε ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη νομισματικής ένωσης, έτσι και μια σύγχρονη θα μπορούσε να παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διόρθωση της δυσλειτουργικής νομισματικής ένωσης που υπάρχει τώρα.