ΕΚΤ: Απρόβλεπτες συνέπειες από τυχόν έξοδο της Ελλάδας

«Θα απαιτηθεί χρόνος για την επίλυση της κρίσης»
Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012 14:08
UPD:25/05/2012 00:57

«Θα πρόκειται για μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι σε δημοσιογράφους, αρνούμενος πάντως να συμμετάσχει στη συζήτηση για τις προοπτικές μίας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Απρόβλεπτες συνέπειες από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη «βλέπει» ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εάν θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια.

«Θα πρόκειται για μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δημοσιογράφους, αρνούμενος πάντως να συμμετάσχει στη συζήτηση για τις προοπτικές ενός τέτοιου σεναρίου.

Ο κ. Νοβότνι εκτίμησε επίσης ότι θα απαιτηθεί χρόνος για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, είπε πως «απαιτείται αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για να σταθεροποιηθούν οι χρηματοοικονομικές αγορές».

Fitch: Ελάχιστη διάχυση της κρίσης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Από την άλλη πλευρά, ελάχιστη διάχυση της κρίσης προβλέπει το βασικό σενάριο της Fitch σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως δήλωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος του οίκου.

«Οι συνέπειες (μιας εξόδου) θα εξαρτώνταν από την απάντηση των πολιτικών», δήλωσε ο Ντάγκλας Ρένγουικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όμως σε περίπτωση εξόδου «θα περιμέναμε μια ισχυρή πολιτική απάντηση» των ευρωπαϊκών αρχών, γεγονός που θα οδηγούσε στη διατήρηση της βαθμολογίας των άλλων χωρών της ευρωζώνης, πρόσθεσε.

Ο οίκος ευνοεί αυτό το σενάριο σε βάρος ενός δευτέρου, το οποίο ωστόσο δεν αποκλείει, και κατά το οποίο θα παρατηρούνταν μια σημαντική διάχυση στις λεγόμενες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η χρηματοπιστωτική δέσμευση των πιο σταθερών χωρών για να τις στηρίξουν. Αυτό το πιο σκοτεινό σενάριο θα οδηγούσε πιθανόν στην υποβάθμιση του συνόλου των χωρών της νομισματικής ένωσης.

Citi: Εκτός ευρώ η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013

Οικονομολόγος της Citigroup προβλέπει, εν τω μεταξύ, ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2013 και θα επακολουθήσει ραγδαία υποτίμηση του νομίσματός της.

Ο Βίλεμ Μπίτερ υποστηρίζει σε σχόλιό του πως η διάχυση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα είναι αναπόφευκτη, ωστόσο θα αντιμετωπιστεί με επιθετικές πολιτικές, όπως μείωση των ευρωεπιτοκίων στο 0,5% και νέες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs).

Οι συνέπειες μια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μπορούν να περιορισθούν, με την έννοια ότι δεν θα πυροδοτήσουν αποχωρήσεις άλλων κρατών - μελών, ωστόσο και άλλες χώρες θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος δανεισμού και ύφεση, λέει ο οικονομολόγος της Citi. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, η Grexit, όπως αποκαλείται το σενάριο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν θα σημάνει και το τέλος της κρίσης του ευρώ.

Την ίδια ώρα ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομίας Βιτόριο Γκρίλι δήλωσε πως «όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι πιθανές» για την Ελλάδα, ακόμη και έξοδός της από τη ζώνη του ευρώ και η ΕΕ οφείλει να είναι έτοιμη για όλες τις πιθανότητες. Πρόσθεσε όμως ότι ο στόχος όλων των Ευρωπαίων εταίρων θα πρέπει να είναι η αποφυγή μίας τέτοιας κατάληξης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Χρηματοοικονομικών Αγορών της Σουηδίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι καλά προετοιμασμένη για ελληνική έξοδο και πως οι σουηδικές αρχές διαβουλεύονται τακτικά μεταξύ τους. «Έχουμε οργανωθεί και συναντιόμαστε τακτικά με την Riksbank (κεντρική τράπεζα της χώρας) και την FSA (σουηδική ρυθμιστική αρχή). Είμαστε καλά προετοιμασμένοι» είπε ο Πέτερ Νόρμαν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης στο Reuters. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ιδέα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει εντέλει στο ευρώ, αλλά τόνισε ότι η έκθεση των σουηδικών τραπεζών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι περιορισμένη. «Σε αυτό είμαστε τυχεροί» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον απεσταλμένο του ΑΜΠΕ στο Στρασβούργο Γιώργο Κουβαρά πως η προσαρμογή των προνοιών του μνημονίου, ειδικά στο κοινωνικό πεδίο και η επιμήκυνση του χρόνου μπορεί να συζητηθούν με μια νέα «υπεύθυνη κυβέρνηση». Υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση, ότι αυτό θα συμβάλει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι, ούτως ή άλλως, αναγκαίες, όπως ο ίδιος υπογράμμισε.

«Με αυτή την προϋπόθεση, μπορώ να φανταστώ βελτίωση και επιμήκυνση χρόνου για την Ελλάδα» εκτιμά ο κ. Σβόμποντα.

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον δημόσιο τομέα, ταυτόχρονα, όμως, «χρειάζεται ανάπτυξη και κοινωνική ισορροπία». «Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι κοινωνικά δίκαιο και πρέπει να το εξισορροπήσουμε στο πλαίσιο ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Θεωρεί ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη εξαρτάται από μια εκλεγμένη κυβέρνηση που θα αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει στις «τεράστιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα». Εκτιμά, τέλος, ότι μια νέα υπεύθυνη κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ένα «πιο κοινωνικά αποδεκτό πρόγραμμα».

Χειρότερη και από έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν η λύση του «geuro», σύμφωνα με τον Πέτερ Μπόφινγκερ, Γερμανό καθηγητή οικονομικών και μέλος της «ομάδας των σοφών» η οποία συμβουλεύει την καγκελαρία.

Σε άρθρο του με τίτλο «Geuro, σε φοβάμαι», το οποίο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, ο κ. Μπόφινγκερ αναφέρεται στην πρόταση του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ, για την παράλληλη κυκλοφορία ενός δεύτερου νομίσματος μαζί με το ευρώ στην Ελλάδα. «Για το μέλλον της Ελλάδας και του ευρώ υπάρχει μόνον η ξεκάθαρη απόφαση μεταξύ της εξόδου και της παραμονής στη νομισματική ένωση. Η προσπάθεια αποφυγής αυτής της απόφασης με το Geuro θα συνδύαζε όχι τα πλεονεκτήματα, αλλά τα μειονεκτήματα των δύο εναλλακτικών επιλογών», υποστηρίζει.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Kurier» ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υποκύπτει σε εκβιασμούς και ούτε να υπαναχωρεί στους όρους του προγράμματος λιτότητας που ήδη συμφώνησε με την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τη στρατηγική επικοινωνίας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού στις εκλογές. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα