Τριπλή τραπεζική συγχώνευση εξετάζει η Μαδρίτη

Αφορά τις Bankia, Catalunya Banc και Novagalicia Banco
Κυριακή, 27 Μαΐου 2012 08:07

Τη συγχώνευση της ισπανικής τράπεζας Bankia με άλλες δύο, τις Catalunya Banc και Novagalicia Banco, φέρεται να εξετάζει η Μαδρίτη μετά τη μερική εθνικοποίηση και των τριών, σύμφωνα με πηγές του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα El Mundo, η τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της χώρας, έχοντας 18 εκατ. πελάτες, και σχεδιάζεται κατόπιν να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ξανά.

Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θεωρεί ότι δεν είναι η στιγμή να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως οι άλλες δύο τράπεζες λόγω του οικονομικού κλίματος.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει «διάφορες εναλλακτικές λύσεις».

Η Bankia ζήτησε το βράδυ της Παρασκευής από την κυβέρνηση της χώρας επιπλέον βοήθεια ύψους 19 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του αναμενομένου, σε μια εξέλιξη που ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά το κόστος διάσωσης της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Μεγάλο μέρος της νέας βοήθειας θα διατεθεί από την τράπεζα για την κάλυψη επισφαλών δανείων από το real estate, όμως η Bankia διαβεβαίωσε τους πελάτες της ότι οι καταθέσεις τους είναι απόλυτα ασφαλείς.

Η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε σε μερική κρατικοποίηση της Bankia, η οποία διαθέτει περίπου το 10% των τραπεζικών καταθέσεων της χώρας, από τη στιγμή που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ζημιές που συσσωρεύτηκαν από την κατάρρευση της αγοράς στέγης. Η Μαδρίτη έχει ήδη δαπανήσει 4,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Bankia με αποτέλεσμα ολόκληρο το πακέτο διάσωσής της να ανέρχεται τώρα στα 23,5 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα «ένεση» κεφαλαίου το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής στην Bankia θα ανέλθει στο 90%.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επανήλθε, υποβαθμίζοντας την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα πέντε ισπανικών τραπεζών, αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητη την αξιολόγηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Πρόκειται για τις Banco Popular, Bankinter και Bankia που υποβαθμίστηκαν στο ΒΒ+ από ΒΒΒ-, καθώς και για τις Banca Civica και Banco Financiero de Ahorros.

Οι ισπανικές τράπεζες αύξησαν το χαρτοφυλάκιό της σε ισπανικά κρατικά ομόλογα τον Απρίλιο, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της παρά το γεγονός ότι οι ίδιες συνιστούν απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Ισπανίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι τοποθετήσεις τους σε ισπανικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν τον Απρίλιο στα 156,26 δισ. ευρώ, νούμερο που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού ισπανικού χρέους που έχει εκδοθεί, ξεπερνώντας το 13% του συνολικού ισπανικού χρέους την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα