Στο τραπέζι παράταση για τη μείωση του ισπανικού ελλείμματος

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 14:36
UPD:17:27

Το ενδεχόμενο να προτείνει επιμήκυνση κατά ένα έτος -έως το 2014- της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος της Ισπανίας στο 3% του ΑΕΠ εξετάζει η Κομισιόν.

Το ενδεχόμενο να προτείνει επιμήκυνση κατά ένα έτος -έως το 2014- της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος της Ισπανίας στο 3% του ΑΕΠ εξετάζει η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει κατά ένα έτος την προθεσμία για να επιτύχει η Ισπανία τους δημοσιονομικούς της στόχους», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

«Εξετάζουμε αυτήν την επιλογή και είναι πιθανόν να κάνουμε σήμερα την ανακοίνωση», αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ρεν τόνισε πως η πρόταση αυτή θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι η Ισπανία «θα μπορέσει να ελέγξει επαρκώς τις υπερβολικές δαπάνες της σε εθνικό επίπεδο, ιδίως στις αυτόνομες περιοχές της» και πως θα καταθέσει ένα «πειστικό» και «φερέγγυο» δημοσιονομικό σχέδιο για το 2013 και το 2014, στο οποίο θα υποστασιοποιεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τα μέτρα για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Παράλληλα, ο Ρεν εξήρε τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει εισαγάγει η Μαδρίτη, ιδίως «τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, στις δημοσιονομικές διαδικασίες» και την «προσπάθεια για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα». Δήλωσε ακόμη πως βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τις ισπανικές αρχές και πως «στις επόμενες εβδομάδες» θα παρουσιάσει μία πλήρη αξιολόγηση των δημοσιονομικών προοπτικών της και τα μέτρα που θα της κατατεθούν για τη μείωση του υπερβάλλοντος ελλείμματος.

«Το σύμφωνο οικονομικής σταθερότητας δεν είναι ούτε τυφλό, ούτε ανόητο, ούτε ανελαστικό», δήλωσε άλλη ευρωπαϊκή πηγή, ενώ ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα να δοθεί ακόμη ένα έτος στη Ισπανία για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος απάντησε: «Νομίζω πως ναι».

Η πρόταση της Κομισιόν μπορεί να υιοθετηθεί μόνο εφόσον εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάτι τέτοιο αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης.

Ορισμένες χώρες φοβούνται ότι εάν η Ισπανία λάβει περίοδο χάριτος, και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση θα επικαλούνταν αυτό το προηγούμενο, υπονομεύοντας το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη δεχθεί να αναθεωρήσουν τον στόχο της μείωσης του ισπανικού δημοσιονομικού ελλείμματος σε 5,3% του ΑΕΠ από 4,4% για το 2010. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας έφθασε το 2011 το 8,9% του ΑΕΠ έναντι του υπεσχημένου 6%.

Αυστηρές συστάσεις

Σε συστάσεις της που εξέδωσε σήμερα προς τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, η Κομισιόν επικρίνει έντονα την Ισπανία. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να μειώσει τα ευάλωτα σημεία της στο εσωτερικό και το εξωτερικό και να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας μεσοπρόθεσμα». Την καλεί τέλος να «επιταχύνει ουσιαστικά το ρυθμό των μεταρρυθμίσεών της».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα