Ουγγαρία: «Ξεπαγώνει» η βοήθεια από την ΕΕ

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 14:40
UPD:15:03

Το πάγωμα αυτής της βοήθειας, που προερχόταν από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, είχε αποφασιστεί στα μέσα Μαρτίου εξαιτίας των επανειλημμένων υπερβολικών ελλειμμάτων της Βουδαπέστης και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2013, αλλά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είχαν υποσχεθεί να άρουν την κύρωση αν η Βουδαπέστη παρουσίαζε διορθωτικά μέτρα.

«Πράσινο φως» για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 495 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία έδωσε η Κομισιόν, προτείνοντας στις χώρες-μέλη της ΕΕ την άρση του παγώματος που είχε αποφασιστεί. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βουδαπέστη «έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμά της».

Το πάγωμα αυτής της βοήθειας, που προερχόταν από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, είχε αποφασιστεί στα μέσα Μαρτίου εξαιτίας των επανειλημμένων υπερβολικών ελλειμμάτων της Βουδαπέστης και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2013, αλλά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είχαν υποσχεθεί να άρουν την κύρωση αν η Βουδαπέστη παρουσίαζε διορθωτικά μέτρα. Επρόκειτο για την πρώτη περίπτωση που η ΕΕ έλαβε μέτρα κατά ενός κράτους-μέλους της λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος της ΕΕ, τα κράτη-μέλη πρέπει να διατηρούν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους κατώ από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος της κυβέρνησης κάτω από το 60% του ΑΕΠ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα